#mechanikasamochodowa #samochody #renault #fiat Nie porównując tych aut ze względu na wygląd to co się bardziej opłaca kupić. Zakładając ze nie znam historii żadnego z nich: Fiat croma 2 diesel 1.9 16v 150km z 2008r Reno scenic 2 1.9 dci 130km z 2008r Chodzi mi o niezawodność rdzewienie koszty napraw żywotność silników itd
@PanTokarz croma ma dobry silnik reszta to typowa jakość fiata. przestronne wnętrze. mało ustawny bagażnik. niezle wyciszenie. przy tym roczniku oba mogą być loterią
niezawodność rdzewienie koszty napraw żywotność silników itd
@PanTokarz: jeśli chodzi o te kryteria, to Croma 8v, niezajebywalne. Skorodowanej jeszcze nie widziałem(moja to 2009 rok). 120KM jest absolutnie wystarczające wkoło komina, na trasę, a i wcisnąć na šwiatłach. 16v to już zdecydowanie większe koszta napraw, i więcej potencjalnych problemów(o ile wystąpią). No i najważniejsze w Cromie, comfort jazdy. (。◕‿‿◕。) Absolutnie polecam.
@PanTokarz ja miałem scenica ale z 2 litrową benzyną z lpg, w wersji 7 osobowej, jeździ się pięknie, nie zdzewieje o ile nie był walony i naprawiany w stodole, wdzięczne auto, auto się nie psuło - oprócz takich tematów typu części zawieszenia, klocki, czyli zwykłe zuzycie to było spoko, ceny nie powalały jakoś szczególnie - były normalne. W scenicu musisz zwrócić uwagę na dwa tematy - w zależności od roku produkcji -
@PanTokarz: scenica. Fiat to fiat, zawsze będzie coś urwane, upalone, cieknące, a na końcu podłoga zgnije. Dla ścisłości, nie jestem fantastą miałem alfę, Lancie i mam aktualnie fiata, do którego zaraz podłączam komputer bo od ostatniej awarii minęło już #!$%@? ze 2 tygodnie i już jakiś check nowy się pojawił...
@PanTokarz 15 letni scenic? xD #!$%@? Chłopie to auto od 10 lat już nie nadaje się do jazdy xD Elektronika w tym aucie jest już 7 raz wymieniona i dalej nie dziala xD
Bierz Fiata, ja tej marki nie lubię bo wg mnie to auta bezpłciowe ale to się rzadko psuje, a i naprawy w jako takiej cenie.
@PanTokarz: Oba auta są super, musiałbyś wsiąść, obadać i się przejechać. Croma mimo że dużo pewniejsza i bezpieczniejsza w zakupie to typowa nudna kolumbryna, zaś Scenic to bardzo wygodne, zgrabne, cholernie sprytne i zwinne pudełeczko, no i już z rocznika gdzie poprawiono niemal wszystko. U mnie w okolicy wszyscy Janusze przesiedli się z Passatów na Sceniki i nikt nie narzeka, wręcz na przekór wszelkim stereotypom.
Fiat to fiat, zawsze będzie coś urwane, upalone, cieknące, a na końcu podłoga zgnije. Dla ścisłości, nie jestem fantastą miałem alfę, Lancie i mam aktualnie fiata
@magicznyfred: o, witam kolegę. miałem alfę, mam fiaty, lancię już prawie kupowałem. xD jakie miałes/masz modele tych autek, które roczniki?
@dos_badass Alfę 156 TS chyba 1998 (miałem ją jakoś w latach 2006-2007, więc "kilkuletnia"). Lancię Lybrę 1999 fajny rodzynek z przebiegiem 80tys km od niemca rocznik 1927( ͡º͜ʖ͡º) - kupowałem jak miała 14lat, sprzedałem jak miała 17 - oba te auta miały piękną podłogę, do póki się w nią punktakiem nie postukało - do tego wszystkie ramy pomocnicze pognite - masakra. Fiata 500 mam salonowego rocznik
@magicznyfred: miałem ta alfę, 1999. progi po reperaturkach, reszta zdrowa. na Lybrę chorowałem jak #!$%@?, byłem juz po nia, ale koniec końców, baba mnie ode złego odciągneła. mapsensor to się wyjmuje i czyści, i będzie pan zadolowony. ;P no ale jak ałt of rencz, to może kwestia przewodów, i sygnał słaby lub jego brak.
@rewizjonista: no przedlift jak to przedlift. za to silnik kozak. choć nie w kwestii kosztów, wiadomo. ale te 200 kunia w tym aucie to jest to, co lubimy najbardziej. ;)
@PanTokarz: @PanTokarz z tych 2 wybrał bym crome ale w manualu, zrobiłem taka z 2006r 1.9 150km jakieś 5-8k km. Wygodne, całkiem zwinne nudne auto do jazdy na codzień. Poza tym błędem skrzyni biegów który wywala po 20-30km jazdy nie było by się o co przyczepić. Wymieniony silnik, wymieniona skrzynia biegów automatyczna, alternator, akumulator pół instalacji elektrycznej a ten dalej wywala błąd w losowym momencie.
Nie porównując tych aut ze względu na wygląd to co się bardziej opłaca kupić. Zakładając ze nie znam historii żadnego z nich:
Fiat croma 2 diesel 1.9 16v 150km z 2008r
Reno scenic 2 1.9 dci 130km z 2008r
Chodzi mi o niezawodność rdzewienie koszty napraw żywotność silników itd
@PanTokarz: jeśli chodzi o te kryteria, to Croma 8v, niezajebywalne.
Skorodowanej jeszcze nie widziałem(moja to 2009 rok).
120KM jest absolutnie wystarczające wkoło komina, na trasę, a i wcisnąć na šwiatłach.
16v to już zdecydowanie większe koszta napraw, i więcej potencjalnych problemów(o ile wystąpią).
No i najważniejsze w Cromie, comfort jazdy. (。◕‿‿◕。)
Absolutnie polecam.
@rewizjonista: nie jestem fanbojem, nie chce sie srac o fiata etc.
Ale zapytam, z ktorego rocznika miales Crome?
Bierz Fiata, ja tej marki nie lubię bo wg mnie to auta bezpłciowe ale to się rzadko psuje, a i naprawy w jako takiej cenie.
@magicznyfred: o, witam kolegę. miałem alfę, mam fiaty, lancię już prawie kupowałem. xD
jakie miałes/masz modele tych autek, które roczniki?
@enron: dla Krakowa? czy dla OPa? xD
( ͡° ͜ʖ ͡°)
na Lybrę chorowałem jak #!$%@?, byłem juz po nia, ale koniec końców, baba mnie ode złego odciągneła.
mapsensor to się wyjmuje i czyści, i będzie pan zadolowony. ;P
no ale jak ałt of rencz, to może kwestia przewodów, i sygnał słaby lub jego brak.
za to silnik kozak.
choć nie w kwestii kosztów, wiadomo. ale te 200 kunia w tym aucie to jest to, co lubimy najbardziej. ;)