Wpis z mikrobloga

Program "Bezpieczny kredyt" powinien nazywać się "Bank+" albo "Zadłużenie+".
Jaki ma sens ustalanie maksymalnej kwoty wkładu własnego na 200k zł?
Można argumentować, że chodzi o to, żeby z programu korzystali tylko biedniejsi. Tylko, że można mieć i milion w gotówce, a z programu i tak skorzystać bo nie ma cenzusu majątkowego.
Kolejny "haczyk", który chroni zysk banku jest taki, że tego kredytu nie można nadpłacać przez pierwsze trzy lata pod groźbą zwrotu nadpłat.

Tymczasem:
Sprzedaż detaliczna -7.3% (w cenach stałych), przemysł -2.9% r/r.
https://www.rmf24.pl/ekonomia/news-polacy-zaciskaja-pasa-gus-podal-dane-o-sprzedazy-detalicznej,nId,6736754#crp_state=1
Oznacza to jednocześnie, że szybko kurczą się wpływy podatkowe. Wraz z pogłębianiem trendu może okazać się, że socjal będzie trzeba ciąć. Zadłużyć więcej będzie się ciężko bo rentowności obligacji państwa z problemami będą rosły.
Pamiętajcie, że ustawa to nie umowa. Jak ustawą wprowadziło się dopłaty to jeszcze szybciej można je wycofać zwyczajnym jej zniesieniem.

#nieruchomosci #ekonomia #kredyt2procent #kredythipoteczny #banki
  • 7
  • Odpowiedz
Tylko, że można mieć i milion w gotówce, a z programu i tak skorzystać bo nie ma cenzusu majątkowego.

@LaurenceFass: ale nie kupią willi za 5 mln złotych jako pierwszej nieruchomości z dopłatą 2 mln z budżetu. Czemu tego nie umiesz zrozumieć?
  • Odpowiedz
  • 1
sprzedaż w ujęciu nominalnym jest 10% wyższa niż przed rokiem, długi się dewaluują, dodatkowy podatek płacisz ty, nazywa się on inflacja, a reszta na kredycie się bawi

@perfumowyswir:
Długi tak (nie wszystkie i nie nowe), koszty państwa pozostają takie jakie były bo zaraz kolejne grupy z budżetówki będą zgłaszać się po podwyżki nie mówiąc o waloryzacjach emerytur, które są z automatu.
No i j.w. taka "zabawa" długoterminowo powoduje wzrost rentowności obligacji
  • Odpowiedz
  • 0
@LaurenceFass i tak skorzystam bo jestem za biedny na normalny kredyt a chce normalnie żyć, a wy wykopki będziecie za mój kredyt ostro becalować, a na sam koniec na wyborach wybiorę jakąś lewice czy inny PSL aby was wkooorwić że zmarnowałem swój głos ( ͡º ͜ʖ͡º)

Miłego dnia.
  • Odpowiedz
  • 0
i tak skorzystam bo jestem za biedny na normalny kredyt a chce normalnie żyć

@magiol:
Ja nie zniechęcam tylko informuję o zagrożeniach żeby decyzję podejmować będąc świadomym wszystkich zagrożeń.
Na pewno coś takiego nie będzie poruszane tak jak w przypadku kredytów frankowych czy zmiennej stopy procentowej.
  • Odpowiedz