Wpis z mikrobloga

siema, chciałem tylko powiedzieć, że w przyszłym roku skończą budować moje mieszkanie na deweloperskim osiedlu, które kupili mi rodzice. zresztą mojemu bratu też kupili więc nie mieli wyjścia bo to by było niesprawiedliwe.
dodatkowo rodzice przepisali na nas po 1ha działki, ot że może kiedyś będzie chcieli sobie postawić jakieś domki letniskowe pod miastem.
jak widzicie wszystko można osiągnąć dobrą zabawą i bogatymi rodzicami więc nie narzekajcie
#polska #nieruchomosci #inflacja
  • 9
siema, chciałem tylko powiedzieć, że w przyszłym roku skończą budować moje mieszkanie na deweloperskim osiedlu, które kupili mi rodzice

@GoldenJanusz: fajny start i gratulacje. Kwestia co zrobisz dalej z tym gratisem. Jak dzięki temu zrobisz jakiś biznes i zaczniesz zarabiać, pomnożysz majątek to spoko. Jeśli nie to skończysz tak samo jak spadkowicze. Prędzej czy później poziom się wyrówna, a gratis od rodziców zwyczajnie przeżresz poprzez niskie zarobki i niską motywację. Ciąży
@Kiedysbedeczerwonka

>siema, chciałem tylko powiedzieć, że w przyszłym roku skończą budować moje mieszkanie na deweloperskim osiedlu, które kupili mi rodzice

@GoldenJanusz: fajny start i gratulacje. Kwestia co zrobisz dalej z tym gratisem. Jak dzięki temu zrobisz jakiś biznes i zaczniesz zarabiać, pomnożysz majątek to spoko. Jeśli nie to skończysz tak samo jak spadkowicze. Prędzej czy później poziom się wyrówna, a gratis od rodziców zwyczajnie przeżresz poprzez niskie zarobki i niską motywację.
@Akos: bardziej, że gołodupiec się dorobi również takiego samego mieszkania. Jest to całkiem prawdopodobne, nawet spłacając kredyt przez 30 lat masz mieszkanie. Leniwe dziecko w tym czasie przeżre wszystko i zamiast pomnożyć majątek to nadal będzie gdzie będzie. Nie oszukujmy się, mieszkanie to nie jest ustawienie do końca życia. Ułatwia owszem, ale to nie jest fortuna typu kilkanaście melonów.
@Kiedysbedeczerwonka To, że się dorobi takiego samego mieszkania na kredyt to nie jest ten sam poziom co OP'a, bo będzie musiał płacić przez te wszystkie lata ratę tego kredytu a OP nie. Do tego gołodupiec musi jeszcze uzbierać wkład własny wynajmując coś, jeśli nie chce mieszkać z rodzicami.

Zasadniczo żeby gołodupiec był w stanie dogonić opa kiedykolwiek to by musiał akumulować więcej kapitału co miesiac niż OP, a ma do dyspozycji o
na deweloperskim osiedlu, które kupili mi rodzice

@GoldenJanusz: To się nazywa oskariat.

zresztą mojemu bratu też kupili więc nie mieli wyjścia bo to by było niesprawiedliwe

@GoldenJanusz: Niby tak, ale nie mogliście się podzielić jednym osiedlem? Dlaczego rodzeństwo nie umie żyć w zgodzie.