"Ciemniejący wiek. O niszczeniu świata klasycznego przez chrześcijan"
Chrześcijaństwo przyszło z pustyni i przyniosło tylko pustynię" – napisał Łukasz Orbitowski po lekturze tej książki.
Nixey zadaje kłam powszechnemu przekonaniu, jakoby wczesne chrześcijaństwo było religią otwartą i pełną miłości do bliźniego. Autorka pokazuje, jak wyznawcy Chrystusa dewastowali antyczne świątynie, palili księgi, prześladowali Żydów i homoseksualistów, a skala tych zniszczeń była olbrzymia i przyniosła ludzkości niepowetowane straty. #ksiazki #chrzescijanstwo #katolicyzm #historia #ciekawostkihistoryczne
@robert5502: ogólnie chrześcijaństwo to bardzo "agresywna" religia i temu zawdzięcza swój sukces. Agresywna nie w sensie przemocy fizycznej, choć wiadomo, że jak przychodziło co do czego to wyznawcy Jezusa wcale często potrafili zarzynać w imię pańskie. Ale tutaj chodzi mi o religię jednego boga - wcześniejsze religie akceptowały innych bogów, bo same miały ich wielu. Tutaj masz religię tylko jednego jedynego boga, więc albo jesteś z nami, albo przeciw nam. Co
@robert5502: ależ ty kolego jesteś zafiksowany na punkcie Boga i katolicyzmu. Nawet po krótkotrwałym przeglądaniu tego tagu, widać jak na dłoni że to twoja obsesja. Po co próbujesz walczyć z Bogiem?
Nixey zadaje kłam powszechnemu przekonaniu, jakoby wczesne chrześcijaństwo było religią otwartą i pełną miłości do bliźniego. Autorka pokazuje, jak wyznawcy Chrystusa dewastowali antyczne świątynie, palili księgi, prześladowali Żydów i homoseksualistów, a skala tych zniszczeń była olbrzymia i przyniosła ludzkości niepowetowane straty.
#ksiazki #chrzescijanstwo #katolicyzm #historia #ciekawostkihistoryczne