Wpis z mikrobloga

@ScholarsHut zgodzę się, ALE...

z drugiej strony jak po raz tysięczny widzisz osobę, która nie ma pojęcia o informatyce, czy komputerach, nie potrafi zainstalować drukarki albo podłączyć drugiego monitora i on chce teraz zacząć kodować bo słyszał że to spoko robota i płacą gruby sos i od czego ma zacząć (gdzie samodzielne szukanie informacji to główna predyspozycja tego zawodu) to ręce opadają.

Poza tym przyszłość branży w najbliższych latach niepewna to i
@ScholarsHut no zawsze się da, ale jak patrzę na niektórych gości z IT to raczej kontakty z ludźmi nie są ich mocną stroną. Ego wywalone w kosmos, kompleks elitarności, arogancja to plaga wśród informatyków, nie tylko devów. I mówię to jako osoba pracująca w branży 8 lat. No i konkurencja rośnie, im mniej informatyków tym lepiej dla informatyków, więc zniechęcanie wannabe koderów też ma swój ukryty cel. ( ͡° ͜ʖ
@Kamokamo: współczuję w takim razie środowiska, w którym się obracasz, bo ja niczego takiego w swoim środowisku pracy nie zauważyłem. W ponad 15-etniej historii zatrudnienia w IT trafiłem na całe trzy toksyczne osoby, z czego jedna była managerem, nie programistą. To że ktoś czasem jest bezpośredni i mówi prosto z mostu, że #!$%@?łeś kod to nie jest jeszcze arogancja, jeśli faktycznie #!$%@?łeś. Czasami widać że ktoś nie ma predyspozycji, to głaskając