Aktywne Wpisy
Konik11 +324
Wookash071 +14
Mam takiego jegomościa pod blokiem. Od dłuższego czasu dostaje jeść. Latem siedział na słonku, szukał mnie i czasem siostry po jedzenie. Podjeżdżałem pod blok o 2 w nocy to wybiegał znikąd za każdym razem. Jakby wiedział, że to ja.
Trochę mnie martwi ta pogoda. U mnie strasznie nie fajnie wieje i pada gęsty przelotny deszcz. To wpuściłem go do klatki schodowej, rozłożyłem mu koc który siostra my wyniosła. Wniosłem miske i dałem
Trochę mnie martwi ta pogoda. U mnie strasznie nie fajnie wieje i pada gęsty przelotny deszcz. To wpuściłem go do klatki schodowej, rozłożyłem mu koc który siostra my wyniosła. Wniosłem miske i dałem
Co zrobili wtedy polscy rolnicy? - pchali zboże do Niemiec i Francji i nawet nie chcieli słyszeć o sprzedaży polskim młynom, bo Niemcy płacili dwa razy tyle.
A jak firmy z Polski sobie w końcu ogarnęli dostawców, to wielki kwik rolników.
Rolnicy zasługują na taką samą pogardę jak górnicy, którzy w momencie największego zapotrzebowania na węgiel urządzili sobie strajk.
Dlatego zastanówcie się troszkę wykopki, o kogo tak ochoczo walczycie, bo ci sami rolnicy, którzy dziś kwiczą, że nie mogą sprzedawać zboża, rok temu mieli was totalnie w dupie i sprzedawali do Niemiec.
#polska #ukraina #wojna #rolnictwo
Co do norm, to się zgodzę.
Co do zakazu import/eksport
Zakaz importu zboża do Polski, zakaz eksportu z Polski, również do UE.
Analogicznie ze wszystkimi produktami, bo właśnie czytam, że identyczny problem pojawił się z jajkami.
Nie no coś ty, wiadomo, że chleb bedzie kosztował dokładnie tyle samo, bez względu czy pszenice kupi się za 500zł czy za 1500zł.
Jacek Sasin byłby dumny.
Po prostu pkt widzenia zależy
no jak to dlaczego.
Skoro chcesz, żeby Polska chroniła Twój biznes, to chyba logiczne, że na służyć Polsce.
Węgry w 2022 zablokowały eksport zboża, więc dla chcącego, nic trudnego.
hmm.
No dobra.
To inaczej: skoro chcesz sprzedawać zboże do Niemiec, to OK, ale wtedy koniec KRUS, interwencyjnymi skupami. Zusik, klasa fiskalna, dochodowy i luz.
Polski podatnik dopłaca miliardy rocznie do rolnictwa, właśnie po to, żeby Polski obywatel miał tanie produkty.
chcesz sprzedawać swoje zboże do UE, spoko, ale jak każda firma, bez dopłat czy Krusu i innych
Oj nie tylko ZUS
Zero jakiegokolwiek wsparcia ze strony państwa.
Nawet jeżeli świat miałoby się zawalić.
Ja produkuje np: ooo szkło, butelki itp.
Uważasz, że to będzie uczuciwy układ, jak praktycznie nie będę płacić podatków, dostane dopłaty od podatnika, a później te butelki sprzedam do Niemiec za pośrednictwem, a w Polsce ceny butelek wywalą w
No spoko.
A jak jestem producentem cementu i rząd zacznie mi dopłacać po to, aby Polacy mogli sobie tanio pobudować mieszkania. Ja je zbuduje bardzo tanio, ale zamiast sprzedawać Polakom, sprzedam je funduszowi, który odsprzeda je Duńczykom.
A jak ty załatwisz sobie tanio cement z Ukrainy, to wyjadę i publokuje ci drogi.
https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/rynki-rolne/ceny-pszenicy-znow-bija-historyczne-rekordy-ile-za-zboza-i-rzepak-placa-skupy-w-polsce/