Aktywne Wpisy

jmuhha +22
Czy znacie jakieś kursy/książki na prawko dla seniora? ᶘᵒᴥᵒᶅ
Chcemy, żeby babcia 76 lat zrobiła sobie prawo jazdy by mogła dojechać do lekarza, na zakupy czy do urzędu. Babcia ma wzrok jak sokół i tata zabiera ją na plac do pojeżdżenia gdzie już ogarnia + jezdzilaby nową toyotą xcroos Yaris gdzie sama hamuje przy przeszkodach
Jakby ktoś miał jakieś namiary na dobrą szkoły jazdy mająca cierpliwość w okolicach
Chcemy, żeby babcia 76 lat zrobiła sobie prawo jazdy by mogła dojechać do lekarza, na zakupy czy do urzędu. Babcia ma wzrok jak sokół i tata zabiera ją na plac do pojeżdżenia gdzie już ogarnia + jezdzilaby nową toyotą xcroos Yaris gdzie sama hamuje przy przeszkodach
Jakby ktoś miał jakieś namiary na dobrą szkoły jazdy mająca cierpliwość w okolicach

lofix +51
Taka mała ciekawostka z fabryki Tesli "Giga" pod Berlinem.
Przy każdej rampie z obu stron wisi przyczepione na trytytkach 8 "ajfonów" (przykryte plastikami, więc nie wiem jaki model, ale raczej nowszy niż starszy).
Wózek widłowy wyciąga towar z naczepy, na stelażach są kody kreskowe. IPhone czyta kod i wrzuca na komputer (zazwyczaj w innych firmach wózkowy skanuje kod ręcznie skanerem).
Dla zobrazowania skali. Główna hala (największa) posiada na pewno więcej niż 200
Przy każdej rampie z obu stron wisi przyczepione na trytytkach 8 "ajfonów" (przykryte plastikami, więc nie wiem jaki model, ale raczej nowszy niż starszy).
Wózek widłowy wyciąga towar z naczepy, na stelażach są kody kreskowe. IPhone czyta kod i wrzuca na komputer (zazwyczaj w innych firmach wózkowy skanuje kod ręcznie skanerem).
Dla zobrazowania skali. Główna hala (największa) posiada na pewno więcej niż 200

Najładniejszą część podwodnego świata na Malediwach zobaczyłem na atolu South Ari, nurkując z najdłuższej w tym wyspiarskim kraju wyspy Dhigurah. W wodach atolu można spotkać wszystkie duże zwierzęta występujące pod wodą w tej części Oceanu Indyjskiego: przede wszystkim dużo mant, rekiny wielorybie, różne gatunki rekinów rafowych, żółwie zielone, mnóstwo gatunków muren. Miejscówka godna polecenia dlatego polecam. Przygotowałem z tego nurkowania film.
Zapraszam do znaleziska i jego wykopek.
Polecam również obserwację tagu #szalonewalizki jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o moich znaleziskach
#podroze #podrozujzwykopem #azja #malediwy #nurkowanie #oceanindyjski #rekin #manta
Treść została ukryta...
@Bdzigost: bez kitu, dobre pytanie. Robię teraz kurs nurkowania i trochę się cykam pływać w takich wodach. Wiele nie trzeba, uszkodzony aparat tlenowy i masz masz lekko mówiąc przerypane xd ale chyba to nie zdąża się często
@komakow uszkodzenie sprzętu to faktycznie potencjalnie niebezpieczna sytuacja ale przy nurkowaniu rekreacyjnym w systemie buddy (parami i zazwyczaj też w większej grupie) to bierzesz zapasowy regulator do pyska od buddy'ego i się
Jak wygląda jakość obsługi, spanka i sprzętu? Jest to na dobrym poziomie zazwyczaj czy czujesz że żydzą na jakości?
No i trzecie pytanko, jaki jest przekrój społeczeństwa bawiącego się
To zależy ale generalnie raczej są droższe. Najwięcej zależy od dwóch czynników: co to są dla Ciebie normalne wakacje oraz gdzie (w jakim rejonie świata/państwie) planujesz wyjazd nurkowy.
Jeśli normalne wakacje
Z ciekawości, gdzie robisz kurs i czy masz jakieś plany gdzie zanurkować na początek?
Kurs zacząłem razem z żoną, ale ona wróciła się do kursu podstawowego pływania, nie czuła się zbyt pewnie w wodzie. Kurs robimy
Czyli kurs jest na basenie? To macie trochę więcej do oswojenia się gdy zacznie się w prawdziwych akwenach ( ͡° ͜ʖ ͡)
To fakt, przestałem liczyć nurkowania jakoś po 200 razach i ani
@szpongiel: tak, a basenie, ale może i dobrze bo mocno poćwiczę kondycję, kurs trwa od lutego do końca czerwca, co tydzień, i w zasadzie połowa zajęć to rozgrzewka. Jest szansa że poprawie pojemność płuc, bo mam dość średnia, szybko brakuje mi powietrza. Ty ćwiczyłeś oddech specjalnie czy nie miałeś potrzeby?
Dzięki za namiary na Egipt i to biuro podróży. Obczaje sobie ceny i możliwości, chociaz pewnej
Jeśli nie idziesz we freediving to niespecjalnie jest sens ćwiczyć pojemność płuc (o ile to w ogóle jest możliwe zwiększyć ją ćwiczeniami).
To co powinieneś trenować to konserwowanie energii/oddechu.
Zasada jest prosta - im mniej się ruszasz, tym mniej powietrza zużywasz.
Oddech powinien być po prostu spokojny i głęboki. Jeśli oddychasz płytko i szybko, to
Wstrzymywanie oddechu można wydłużyć poprzez dwie rzeczy:
1. zwiększenie saturacji tlenem we krwi przed wstrzymaniem oddechu (hiperwentylacja)
2. konserwację energii w trakcie wstrzymania oddechu (brak ruchu / płynięcie z jak najmniejszym użyciem mięśni)
Poczytaj sobie o podstawowych ćwiczeniach od freedivingu, to wydłużysz