Aktywne Wpisy

jmuhha 0
Jak wy to robicie, że jesteście tak obrzydliwie szczęśliwi (╯︵╰,)

jmuhha +28
Ech przyszło mi czekać na autobus na mojej wsi
Kierowca poszedł zapalić papierosa, ale silnik chociaż zostawił, żeby się nagrzalo. Oprocz mnie jest 4 pasażerów. Do miasta powiatowego jadą, bo na 6 do roboty. Dwóch z reklamówka, jeden z plecakiem a czwarta z torebką. Tego z plecakiem znam. Był na studniówce z moją koleżanką, ale ona o nim zapomniała bo wyjechała.
Startujemy o 5.11. Potem pojedziemy na okoliczne wioski. Na główną drogę
Kierowca poszedł zapalić papierosa, ale silnik chociaż zostawił, żeby się nagrzalo. Oprocz mnie jest 4 pasażerów. Do miasta powiatowego jadą, bo na 6 do roboty. Dwóch z reklamówka, jeden z plecakiem a czwarta z torebką. Tego z plecakiem znam. Był na studniówce z moją koleżanką, ale ona o nim zapomniała bo wyjechała.
Startujemy o 5.11. Potem pojedziemy na okoliczne wioski. Na główną drogę

w komentarzu kładka która na ów balkon prowadzi.
#stolarstwo #diy #koty #kitku #handmade #tworczoscwlasna #majsterkowanie #hobby
*Owy balkon.
@pacuja jak to mawia klasyk, niech się nie zesrają. Chcesz leżeć na balkonie to ogarnij kładkę gamoniu. W życiu trzeba mieć trochę wyzwań ( ͡º ͜ʖ͡º)
Silwuple ;)
@Jin: Co??
https://fil.ug.edu.pl/strona/15103/zaimek_ow_odmienia
Jedyną poprawną formą tego zaimka w mianowniku liczby pojedynczej rodzaju męskiego jest forma ów, niedopuszczalne jest natomiast używanie formy owy. @Recydywa
A OP napisał zdanie w bierniku. Prowadzi na (kogo/co?) balkon.
Rzeczowniki rodzaju męskiego występują w trzech wariantach: męskoosobowym, męskozwierzęcym oraz męskorzeczowym.
We współczesnym j. polskim odchodzi się od tego rozróżnienia i pewnie stąd w tabelce tylko jeden wariant - męskoosobowy/zwierzęcy - Owego. Ale w tym zdaniu źle brzmi więc trzeba sięgnąć do przeszłości kiedy zaimek ów nie był archaizmem.