Wpis z mikrobloga

jak czegoś nieda się naprawić młotkiem to znaczy ze mam problem natury elektrycznej...

no i właśnie...

tani ups czy listwa antyprzepięciowa?

czemu ma zapobiegać? <- tv wyłącza się na chwilę gdy leżąc na kanapie dotykam ładowarki od smartfona(podłączonej do innego gniazdka) i przeskakuje "iskra". pc daje radę ale tam mam niby wiekowy ale dobry zasilacz a jak widać tv to inna para kaloszy.
boję się że wkońcu się uszkodzi przez taką głupotę.
co jeszcze tam będzie podłączone? <- kolumny i może jakaś konsola/dekoder tv

#elektryka #mieszkanie #prad
  • 13
@wypokowy_expert: wszystko jest do nowych przedłużaczy podłączone a instalacja elektryczna w mieszkaniu też ma rok... chociaż nie mam zielonego pojęcia jakiej jest jakości ale nowa.

no i pytam co kupić aby temu wyłączaniu tv zapobiec. na razie zwykłe przedłużacze mam.
jak czegoś nieda się naprawić młotkiem

@drinkIT: zostaje taśma i wd40

czemu ma zapobiegać? <- tv wyłącza się na chwilę gdy leżąc na kanapie dotykam ładowarki od smartfona(podłączonej do innego gniazdka) i przeskakuje "iskra". pc daje radę ale tam mam niby wiekowy ale dobry zasilacz a jak widać tv to inna para kaloszy.

boję się że wkońcu się uszkodzi przez taką głupotę.

co jeszcze tam będzie podłączone? <- kolumny i może
@Bad_Wolf: w ciągu ostatnich 2 miesięcy miałem kontrolę, typ się nawet nie zająknął.
cała instalacja jest wymieniona na nową... żyrandoli nie zdążyłem jeszcze powiesić i żarówki na kablach wiszą :) ale jak pisałem wcześniej wiem tylko tyle że jest nowa "do licznika" blok wielka płyta..
@Bad_Wolf: ze spółdzielni. Mówisz że ups nic nieda?
generalnie liczyłem że to będzie niebo a ziemia z uwagi na doświadczenia z zasilaczem w pc. ale gdyby listwa za 1/4 ceny ups dała rade to byłbym mega zadowolony :)
niechodzi mi o pioruny tylko taką elektrycznośc statyczną
@Bad_Wolf: a jednak tv mi przygasa... zapewne ma jakieś zabezpieczenie którego nie chciałbym nadużywać.
sugerujesz problem z instalacją, może ograniczać się do modyfikacji w skrzynce z bezpiecznikami?
w cenie wizyty elektryka pewnie kupię sobie tani ups... więc to takie albo albo....

tak czy inaczej jak lodówka mi się wyłącza na pół sekundy to niema szans tego zauważyć... kolumny grają pięknie. wszystko jest cacy tylko ten tv....
@Bad_Wolf: trochę szkoda że wątek umarł jak większość pytań w internecie. cos stuka w samochodzie-na 100% uszczelka pod głowicą/wymiana silnika. boli cię palec-na 100% masz raka. pękniecie w tynku-zapewne cała ściana zaraz się zawali itp itd...

czekam na inne opinie czy ups czy listwa, zakładając że instalacja jest ok-chociaż może zrobiona po taniości.
@drinkIT: bez pomiarów ciężko coś powiedzieć co jest nie tak, na to nie pomaga szklana kula

może gdzieś coś niedokręcone, może gdzieś niepodpięte, może coś zepsute ale spawany tv w sprawnej instalacji nie ma prawa wariować od elektrostatyki
@Bad_Wolf: brzmisz przekonująco bo nigdy tego problemu niemiałem... "coś gdzieś" faktycznie może nie stykać jak powinno.
ile orientacyjnie takie pomiary mogą kosztować? ~15 gniazdek do sprawdzenia, miasto z tych większych
@drinkIT: ~500
jak nie masz dwóch lewych i prądu się nie obawiasz to możesz zacząć od tego aby dokręcić wszystko
es to jakieś 2Nm, co jest nie małą wartością wbrew pozorom
gniazdka też do po dokręcania

i wtedy dopiero bym wzywał fachowca jak nie pomoże
tylko wszystko na odciętym zasilaniu.