Wpis z mikrobloga

@ikimrdbeietocytynal: po pierwsze jedzenie nie dzieli się na złe i dobre, może mieć jedynie większą bądź mniejszą wartość odżywczą. Jedzenie wysokoprzetwożone ma niską wartość odżywczą czyli mniej ”dobrych” rzeczy takich jak witaminy, minerały, białko, błonnik, polifenole itp,a więcej ”złych” czyli cukrów dodanych, tłuszczów nasyconych i trans, cholesterolu, wzmacniaczy smaku, emulgatorów itp. To min. fastfoody, gotowe dania do odgrzania, słodycze, słodkie napoje, wędliny, słone przekąski. W zdrowej diecie powinno być ich jak
@ikimrdbeietocytynal: Nie chodzi o cukry naturalnie występujące w żywności np. owoce. Cukry dodane to min. sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy. Są to sztucznie wyizolowane z żywności cukry, dodawane później do przetworzonej żywności. Słodzisz nimi herbatę, ale też słodycze, gazowane napoje czy keczup. Są źródłem pustych kalorii, mają śladowe ilości składników odżywczych takich jak witaminy, minerały. Przyczyniają się do nadkonsumpcji energii, zubożają dietę w wartości odżywcze i przez to przyczyniają się do chorób metabolicznych.