Wpis z mikrobloga

#raspberrypi #linux

Sorki jeśli zaspamowałem tagiem ale nie bardzo wiem jaki dobrać aby było dobrze :) Mam desktopa ale jest on straszną krową - do grania, obudowa ATX, spory zasilacz, głośne chłodzenie itp. Myślałem o zakupie czegoś pokroju rapsberry pi. Czasami trzeba tylko na moment odpalić aby coś sprawdzić czy posłuchać muzyki. Nie siedzę w tym temacie dla tego pytam - jakie są alternatywy dla dużego desktopa?

Czego oczekuję od tego mini komputerka?

-możliwości podłączenia do monitora 21-23 cale

-możliwości zainstalowania jakiegoś przyjaznego linuxa

-niskiego poboru prądu

-kilku giga miejsca na dysku

-możliwości użycia programów pokroju Word/excel.

-możliwości słuchania muzyki (czy są jakieś z wbudowaną dźwiękówką czy raczej trzeba by było dokupić kartę dźwiękową? Może taką mikro dźwiękówkę na usb?)

-możliwości podłączenia normalnych peryferiów czyli myszki, klawiatury, pendrive itp. Tak więc 3 usb minimum.

-jakiegoś ludzkiego zasilacza jesli jest taka możliwość. Kupowanie kolejnej krowy 400W nie rozwiąże problemu minimalizacji stacji roboczej.

-tanio :D Komputerek ma służyć do słuchania muzyki/pisania w wordzie/przeglądania wykopu.
  • 15
  • Odpowiedz
@Abraham_Szymon_Goldstein: no właśnie czytałem, że demonem szybkości to to nie jest. Myślałem o czymś troszkę szybszym niż mój telefon komórkowy. Nie chce kupić sprzętu, który będzie odpalał 2 minuty piosenkę, 10 minut system i 15 minut jakiś film w 720p. Wiadomo - crisisa instalować nie będę ale jak mam kupować coś co mie tylko będzie irytowało to ja dziękuję :D
  • Odpowiedz
@2green: kup taniego używanego laptopa z padniętą baterią i podłącz sobie do niego myszki klawiatury co tam chcesz. Matrycę też może mieć uwaloną bo taniej, a podłączyć chcesz swój monitor.
  • Odpowiedz
@2green: sam się zbieram by sobie takiego zakupić celem postawienia jakiegoś mini-serwera. Ma 8 x USB, max. RAMu można dołożyć 2GB, nawet ma PCIe x1... fajna sprawa, szczególnie przy maksymalnym zużyciu prądu 20W :D
  • Odpowiedz
@2green: Z monitorem może być problem (choć są energooszczędne monitory na USB, ale pewnie tego nie chcesz), Worda z pewnością zainstalujesz kupując tablet z Windowsem. A tak poważnie - na pewno nie R.Pi, za słabe to po prostu. Jak nie chcesz laptopa czy ultrabooka to kup jakiegoś normalnego mini PC, w ostateczności np. Utilite Pro jeśli spełnia wymagania.
  • Odpowiedz