Aktywne Wpisy
andbatros +649
Ja bierdole ale cringówa. Murzyn miał swój program z chodzeniem po miastach ze streamowaniem na żywo, zaufał Wojciechowi Goli, że ten mu pokaże jakieś fajne miejsca w Polsce, a ten zabawia się w burdel mamę i robi pokaz p0lek z cycami na wierzchu żeby je oceniał. Z ciekawego streama gdzie można było pokazać Polskę na cały świat zrobił jakiś gówniany show i pokazał, że p0lki to puszczalski towar exportowy Polski. Żałosne.
#
#
powazne pytanie - ilu macie znajomych irl?
#przegryw
#przegryw
chcę kupić mieszkanie pod inwestycję z kredytu 2%. w czasie korzystania z dopłat oczywiście nie będę go formalnie nikomu wynajmował i będę w nim mieszkał. kiedy waszym zdaniem jest najlepszy czas na dobijanie targu ze sprzedającym?
Narkun pisał ostatnio, że program odpali na 100%, przewiduje lipiec / sierpień. nie chcę szukać na gwałt jak już program będzie odpalony, chciałem znaleźć wcześniej i dogadać temat ze sprzedającym ale bez oficjalnych umów, żeby nie było przypału, że to będzie skreślało z możliwości skorzystania
teraz mamy końcówkę lutego więc co najmniej 4 pełne miesiące, przy tym ruchu który obserwuję na 100% te co ciekawsze oferty do 700k znikną, nie mam teraz jakiegoś super faworyta więc daję sobie czas, ale co jeśli coś by się pojawiło (bo takich prawdziwych perełek w tej kasie w Łodzi jest baaardzo niewiele) - jak to formalnie przyklepać, żeby mieć zagwarantowane, że nikt nam mieszkania nie podkupi a jednocześnie nie wkopać się z jakąś oficjalną umową, przez którą ustawa mogłaby wykluczyć?
post jest 100% serio, nie jest żadnym trollingiem, przez inwestycję rozumiem to, że chcę kupić mieszkanie które będzie się w przyszłości dobrze wynajmowało - ścisłe centrum miasta (tak, Łodzi XD), może nawet jakieś mieszkanie w inwestycji premium o mniejszym metrażu pod airbnb
Ja tak zrobię, mam już to wszystko dogadane tak, że zawieram umowę rezerwacyjną, płacę 5k, a resztę jak deweloper już sklei te pustaki i cegły i będzie gotowe - czyli resztę zapłacę gdzieś w 1 kwartale 2024.
Tak jest chyba najlepiej zrobić.
@affairz: W przypadku rynku wtórnego wystarczy umowa przedwstępna z możliwością jej rozwiązania i zawarcia nowej. Taką samą funkcję może pełnić umowa rezerwacyjna na rynku pierwotnym.
i inna sprawa, że ja nie jestem przekonany, że będę brał od dewelopera. z jednej strony przy takim limicie deweloperskie to zaleta, bo wykończę z własnej kieszeni więc efektywnie
Także to taki win/win raczej.
@marcpol: myślisz, że ktokolwiek z rynku wtórnego zdecyduje się czekać prawie pół roku i to nawet bez żadnej gwarancji, że program wejdzie, obejmie kupującego i mieszkanie faktycznie się sprzeda?
Sam zamierzam tak zrobić już niedługo jeżeli mi jakieś spasuje i jakiś sprzedający będzie chętny
Tak naprawdę to ten program kredytów "2%" ma więcej pytań niż odpowiedzi.
Jestem w identycznej sytuacji, też mam pytanie- kiedy uderzać do dewelopera i rezerwować?
@haha123: dokładnie tak. Tak samo jako w przypadku zwykłego kredytu, mieszkanie należy do banku, a Ty nic nie możesz zrobić i jesteś uwiązany do momentu spłaty kredytu.
W przypadku mieszkania na 2% właścicielem po połowie jest Państwo i
@swagerstom: Zgadzam się, to mało realne. Dodatkowo obawa przed tym, że wcześniejsze podpisanie umowy uniemożliwi skorzystanie z programu nie ma w tej chwili żadnych podstaw. Odpowiadam jednak na pytanie OP.
@affairz: I już dzwonimy do płokułatuly ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@affairz: wystarczy malutki donosik, że wynajmujesz mieszkanie nieoficjalnie i masz potencjalnie sprawę o wyłudzenie kredytu, od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności, plus automatyczny zwrot dopłat z odestkami. Osoba której będziesz wynajmował nieoficjalnie mieszkanie, będzie miała fajną kartę przetargową w negocjacjach z tobą.