Aktywne Wpisy

dream_big +16
Dlaczego mężczyźni chcą mieć dzieci? Tym bardziej w tych niestabilnych czasach obecnie gdzie miliarderzy są wściekli, że nie produkuje się nowych niewolników do ich fabryk jak m.in. Elon Musk kiedyś wspomniał.
Po co brać czujące stworzenie na ten świat gdzie tak ciężko jest nam obecnie żyć? Ja się pytam. Mimo to wielu mężczyzn na aplikacjach randkowych dają, że chcą kiedyś mieć. Kobieta bierze i tak większość obowiązków co może dla nich być
Po co brać czujące stworzenie na ten świat gdzie tak ciężko jest nam obecnie żyć? Ja się pytam. Mimo to wielu mężczyzn na aplikacjach randkowych dają, że chcą kiedyś mieć. Kobieta bierze i tak większość obowiązków co może dla nich być

120_Dni_Sodomy +1929

to w tym structcie z jakiegoś powodu jest wbudowana funkcja sort
zamiast mieć w bibliotece pandas funkcję sort która bierze df i warunki sortowania i zwraca posortowany df
nie rozumiem tego tak bardzo
w sensie że zamiast df = df.sort_values(by='x') powinno być df = pandas.sort(df, by='x') : z biblioteki pandas bierzemy funkcję sortującą która działa na df z parametrami dalej, zamiast dataframe'u magicznie się sortującego z samego swojego istnienia (?)
lub np. w pythonie jest logiczne list = sorted(list) vs. jakieś dzikie list = list.sort()
na dodatek to jest strasznie nieintuicyjnie gdy próbujemy składać funkcje, np rozważmy coś takiego:
df.sort_values().filter().plot()
trudno mi jest zrozumieć co tu się dokładnie dzieje, porównajmy to z bardziej logicznym, matematycznym wyrażeniem tego:
plot(filter(sort_values))(df) gdzie ciąg przyczynowo-skutkowy jest jasny, widoczny i zgodny z konwencją (funkcje składamy od prawej do lewej)
alternatywnie można by wprowadzić
dla mnie to wygląda tak jakby ktoś się obraził na konwencję składania funkcji i wymyślił całkowicie nowy sposób byle tylko uniknąć składania funkcji xD
ta konwencja prowadzi do tego że jakikolwiek kod w Pythonie jest dla mnie niezrozumiały mimo że ogarniam mniej-więcej co się dzieje w nawet trochę bardziej skomplikowanych programach w C
ps jeśli nie zauważyliście jeszcze to nie jestem programistą, ani nie mówię że potrafię programować (rok C na studiach) - więc oczekuję odpowiedzi na moim poziomie a nie elektrody
#programowanie bardziej #metaprogramowanie #naukaprogramowania
odważę się także otagować #matematyka bo chodzi mi o abstrakcyjne koncepty i ludzie z tego tagu mogą mnie lepiej zrozumieć
To tak jakby zamiast 2+2 (co jest uproszczeniem zapisu suma(2,2) gdzie suma to funkcja z R^2 w R dodająca argumenty) pisać 2.dodaj(2)
lub zamiast
Czemu tak nie jest? Czemu tak musi być gorzej?
Tutaj ten filmik
df=>mapa1=>mapa2..mapaN=>resultDużo lepsza składnia niż zagnieżdżanie
Nnawiasówresult = mapaN ∘ mapa(N-1) ∘ ... ∘ mapa2 ∘ mapa1 (df)
nadal brzydko?