Aktywne Wpisy

orlen_lite +13
Stworzyliśmy silny koncern, by stabilizować sytuację #gospodarka w kraju. I mamy tego wymierne efekty - od dziś obniżamy ceny #gaz dla Klientów biznesowych aż o 55% względem ceny z początku 2023 roku.
#orlen #polska #energia
#orlen #polska #energia

Brakus +300

Pytanie wstępne:
Czy wiecie może jaka jest nazwa powierzchnia płaska np. kwadrat, gdzie jeżeli wychodzimy z za krawędź danego boku to wracamy z drugiego boku?
Chcę liczyć odległość między punktami, ale uwzględniając drogę "drugą stroną" i chciałbym wiedzieć czy w tę czy w tę stronę.
A teraz pytanie właściwe:
Szukam uogólnienia tego pojęcia na n wymiarową przestrzeń, czyli dla trójwymiaru mamy sześcian i jakiś punkt w tej bryle, no i jak wychodzi z boku jednego to wraca z drugiego tutaj też szukam najkrótszej drogi.
No ale mnie nie interesuje trójwymiar a tak bliżej 7 wymiaru ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ewentualnie mogę pójsć na kompromis i zrobić to samo na sferze n-wymiarowej, ale patrząc na wzory dla sfery 3 wymiarowej nie wydaje mi się to prostsze ;)
#programowanie #algorytmy #matematyka #pytaniedoeksperta #pytanie
na n-wymiarwej juz sobie wydedukuję.
@BArtus:
tak dokładnie to słowo mi właśnie wypadło z głowy i totalnei umysłowo utknąłem na banale. (Za dużo kompa dzisiaj)
Dzięki :)
@KingaM: dla mnie z klei fenomenem jest to, że ludzie pisza, że oficjalna strona nie działa, a mi zawsze działa czasem z przerwami na parę sekund.
https://chat.openai.com/chat
o mikrofunkcjach nic nie słyszałem, tzn. jak by to miało wyglądać?