cześć, pralka się zepsuła i trzeba ją wyciągnąć - jakieś 10 lat temu budowlańcy lekko nie przemyśleli tego i pralka jest włożona (podobno była wkładana od góry xD) na styk - umywalka z prawej strony jest za nisko i blokuje pralkę, ale jeszcze gorsza jest framuga z lewej strony. kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać, może jakiś podnośnik jak do samochodów? macie jakieś pomysły?
@flickkk: Wyburzyć ścianę z tyłu i wytargać pralkę tyłem. Trzeba liczyć się później z murowaniem, szpachlowaniem i malowaniem, ale lepsze to niż wyciągać umywalkę. Druga sposób: zerwać pokrywę i rozbierać kawałek po kawałku od góry, aż do samych nóżek. Serwisant będzie miał ułatwione zadanie i szybciej zdiagnozuje problem, więc i mniej kasy policzy.
PS. Jeśli to ściana zewnętrzna budynku, to do zabezpieczenia terenu trzeba wezwać brygadę milicjantów na podnośniku strażackim żeby
@flickkk: a co za problem zdemontować umywalkę? Zwykle dwie nakrętki do odkręcenia pod spodem plus tapeciak do ścięcia silikonu. Zdejmiesz, szafkę odsuniesz, pralkę wymienisz, wszystko poskładasz z powrotem.
@flickkk wez wysunięty ja ile się da, przechyl do ściany i podłóż jakiś kawałek drewna, cegłę czy coś tam. wsun jak masz możesz użyć pasów jak nie to weź kogoś podnieście jeszcze kawałek i wsunie coś większego jak krzesło czy coś a potem już tylko so góry i nad zlewem. nie powinno być problemow
@flickkk: chłopie, weź zdemontuje umywalkę pewnie nawet z szafką. Wyjmij pralke, wstaw nowa i dopiero zamontuj właściwie wszystko abyś więcej tego problemu nie przerabiał.
@flickkk: A czy to czasem nie jest ościeżnica regulowana. Wygląda jakby nachodziła na płytki. Jeśli tak, to łatwo można zdemontować jedną stronę. Zdjęcie poglądowe.
@flickkk: możesz zdjąć blat pralki - jest często kilka milimetrów szerszy niż korpus. Może wystarczy żeby wyjąć. Ale najmniej #!$%@? się będzie ze zdemontowaniem szafki i umywalki - przecież nawet nie masz tam silikonu do zrywania (moim zdaniem fuszera xD)
cześć, pralka się zepsuła i trzeba ją wyciągnąć - jakieś 10 lat temu budowlańcy lekko nie przemyśleli tego i pralka jest włożona (podobno była wkładana od góry xD) na styk - umywalka z prawej strony jest za nisko i blokuje pralkę, ale jeszcze gorsza jest framuga z lewej strony. kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać, może jakiś podnośnik jak do samochodów? macie jakieś pomysły?
PS. Jeśli to ściana zewnętrzna budynku, to do zabezpieczenia terenu trzeba wezwać brygadę milicjantów na podnośniku strażackim żeby
wez wysunięty ja ile się da, przechyl do ściany i podłóż jakiś kawałek drewna, cegłę czy coś tam. wsun jak masz możesz użyć pasów jak nie to weź kogoś podnieście jeszcze kawałek i wsunie coś większego jak krzesło czy coś a potem już tylko so góry i nad zlewem. nie powinno być problemow
na górze pralki jest wielki kamień, masz możliwość demontażu góry i go wyciągnięcia? Wtedy będzie duuuzzzo lżejsza