Wpis z mikrobloga

Orientujecie się dlaczego po podłączeniu komputera do wieży HiFi przewodem jack-->2x Chinch (Lewy i Prawy) niby słychać dźwięki z PC, ale o wiele ciszej a w dodatku pojawia się buczenie? Może coś źle podłączam? Jacka wtykam do karty dźwiękowej w miejscu gdzie jest wyjście na głośniki frontowe z ewentualnego zestawu 5.1
  • 8
@wokalistka: Hmm w sumie faktycznie może to być powodem. Przewód kupowałem bardzo dawno temu jeszcze na początkach liceum co byłem gołodupcem i kupowałem wszystko byle najtaniej, więc pewnie to zwyczajny bubel :)

EDIT: Chociaż nie. Jak podłączam wieżę pod telefon czy tablet to dźwięk jak żyleta.
@HitmaNeK_:

@wokalistka:

Przeczytałem coś takiego (dużo osób miało ten problem):

Przyczyna jest banalna, kabel antenowy z TV kablowej jest uziemiony w innym

miejscu niż bolec ochronny w gniazdku sieciowym. Jest różnica potencjałów między

ekranem kabla antenowego, a "masą" komputera. W rezultacie płynie prąd

wyrównawczy na drodze: ekran anteny - masa tunera - masa wzmacniacza - masa

komputera - bolec w gniazdku. Buczenie znika gdy przerwiesz ten obwód w dowolnym

miejscu.
@JestemFenkiem: no mi buczało akurat w sposób, jakby się głośniki przegrzewały, czy cholera wie co (nie wiem, z kuchni nie powinnam wychodzić), a ustało jak odłączyłam laptopa od zasilania. ale to było inne buczenie niż to spowodowane przez wadliwy kabel. no nie wiem, nie słyszę jak Ci buczy, nie pomogę Ci. na dodatek jestem tylko babą, więc mogę się mylić :)
@wokalistka:

Odkryłem już o co biega. Poszperałem z tyłu wieży tak jak niektórzy radzili w internecie i faktycznie chodziło o kabel antenowy od radia i jego inne uziemienie w stosunku do zwykłego gniazdka przez co pojawiały się przebicia. Okazało się, że mój drogi tato chciał mi zrobić taką przyjemność myśląc, że będę słuchał radia i podłączył dodatkowy przewód ;) Tak czy siak, dziękuję za próbę pomocy ^^