Postanowiłem troche pogdybać i przeanalizować, że gdyby X kierowca miał bolid lepszy od najbliższego rywala o 0,2s na okrążeniu w tempie wyscigowym to czy mając za rywali ( Maxa, Lewisa, Leclerca czy nawet Alonso) dałby rade wygrać Mistrza wśród kierowców. Max Verstappen- Tak, jeden z najlepszych kierowców w stawce więc problemu by nie było. Checo Perez - Nie, Przegrał z Leclerciem który miał gorszy bolid w tempie wyścigowym, do tego częste błędy ( moze gdyby trudniej było podążać za drugim bolidem miałby szanse robiąc dobre kwale.) Charles Leclerc - Tak, Pokazał nie raz że jak ma dobry bolid to jest w stanie walczyć więc z najlepszym bolidem by nie miał problemów Carlos Sainz - Nie, Przegrywał też z Maxem w Torro Rosso. Z Leclerciem też miał problemy i koniec końców przegrał przez swoje błędy mimo, że To Leclercowi rzucano więcej kłód pod nogi. Lewis Hamilton - Tak, pokazał to nie raz George Russel- Tak, po tym jak się przełamał i wygrał wyścig myślę, że jest w stanie to zrobić bo tylko tego mu brakuje w swoich osiągnieciach jako kierowca f1 Esteban Ocon - Nie wiem, pokonał Maxa w juniorach i to było dawno jednak teraz jest za mało danych. Jeździ równo punktuje bo na to pozwala Alpine jednak brakuje takich przebłysków gdzie widać, że to jego obecność zrobi różnice. Pierre Gasly - Nie wiem, O ile sezon 2020 i 21 były dobre po jego degradacji tak w 22 było słabo. Nie wiem na ile przytłoczyła go sytuacja, że go nie chcą w RB, a na ile bolid słaby. Faktem jest że pokazał trochę więcej niż Ocon jednak czy to by wystarczyło do Mistrza? Moim zdaniem raczej nie. Lando Norris- Tak, Ale było by cieżko. Lando przegrywał z Sainzem jednak to było kilka sezonów temu. W tamtym sezonie Mclaren nie był najlepszy jednak potrafił wyciagać bardzo dobre wyniki. Mam nadzieje że ten sezon nam da odpowiedz na to pytanie. Oscar Piastri- Brak danych Valtteri Bottas - Nie, Pokazała to w walce z Lewisem Guanyu Zhou - Nie, pokazał ze nie jest ogórem jednak moim zdaniem ma za mało doświadczenia. Fernando Alonso - Tak, On wciąż to ma Lance Stroll - Nie, jest zbyt nie równy. Pewnie Kwale słabo by mu szły, a w walce by się rozbił. Kevin Magnussen - Raczej Nie. Kevin nigdy nie dysponował Topowym bolidem i ciężko go ocenić. Z jednej strony Robi głupie błędy bo walczy z tymi z którymi nie ma sensu z drugiej strony, zdobył PP i Podium w Debiucie ( co z tego ze odpadła prawie połowa stawki, jednak trzeba było dojechać i to mu się udało) Nico Hulkenberg - Nie, Chłop ma problem by zdobyć podium gdy ma okazje prawie 100% więc nie ma szans. Yuki Tsunoda - Nie, On myśli o czymś innym i nie poprawia się tak jak myślałem, że będzie to robić. Choć nie wykluczam że gdyby się ogarnął to było by lepiej ( podobnie jak Stroll i obu widać ze sie nie chce ) Nyck De Vries - Brak danych ( choć wygrał w FE ale tam to było bardziej losowe) Alex Albon- Nie, Przegrywał z Maxem i to strasznie. Logan Sargeant- Brak danych
@JuzefCynamon: akurat Verstappen w minionym roku pokazał że jeśli nie ma 0,7-0,8s przewagi na okrążeniu (już pomijając czy chodzi o specyfikacje toru czy zużycie opon) to nie może się uporać z Charlesem. Biorąc pod uwagę jakim kocurem jest Leclerc w kwalach to przy dużym uproszczeniu Max w bolidzie 0,2s szybszym dostałby oklep od Monakijczyka
@Polonez_fan tak jak napisałem u Ocona brakuje tego błysku talentu. Jak sie Alpine zbliży do czołówki to wtedy będzie go można ocenić jednak nie wykluczam że jest tak jak piszesz.
@bArrek Jedyny przypadek gdzie Leclerc pokonał Maxa koło w koło bez dużej przewagi tempa to Bahrajn. A tydzień później w Arabii i tak został skundlony.
A tydzień później w Arabii i tak został skundlony.
Ferrari zepsuło ustawienia wtedy dali zbyt duży docisk. Fajnie, że walke cały czas w DRSie i zamienianie się pozycjami nazywasz skundleniem. Gdyby nie Latifi czy inny Williams nie zrobił zółtej flagi albo na innym okrązeniu to Leclerc by to wygrał.
@JuzefCynamon: Ale to już potężny farmazon XD Żółta flaga była na ostatnich dwóch okrążeniach, gdzie Leclerck był przed nią na dystans 1-0,8 sekundy. Niby gdzie by go wyprzedził z takiego dystansu?
Poza tym Maxowi też auto nie pasowało, bo miało spory understeer i RB było wtedy parę kilo cięższe od Ferrari?
Tak się strasznie mentalnie gimnastykujecie byle by nie przyznać, że Max jest lepszy od Karolka, mimo iż raz już
@JuzefCynamon: Gorszym bolidem XD Widziałeś degradację opon w tym Red Bullu na GP Austrii? Przecież w połowie wyścigu to Sainz był blisko by wyprzedzać Maxa, gdyby mu silnik nie wybuchł, a myślę że nie masz na tyle absurdalnej agendy by twierdzić, że Sainz to zawodnik na jego poziomie.
Max Verstappen- Tak, jeden z najlepszych kierowców w stawce więc problemu by nie było.
Checo Perez - Nie, Przegrał z Leclerciem który miał gorszy bolid w tempie wyścigowym, do tego częste błędy ( moze gdyby trudniej było podążać za drugim bolidem miałby szanse robiąc dobre kwale.)
Charles Leclerc - Tak, Pokazał nie raz że jak ma dobry bolid to jest w stanie walczyć więc z najlepszym bolidem by nie miał problemów
Carlos Sainz - Nie, Przegrywał też z Maxem w Torro Rosso. Z Leclerciem też miał problemy i koniec końców przegrał przez swoje błędy mimo, że To Leclercowi rzucano więcej kłód pod nogi.
Lewis Hamilton - Tak, pokazał to nie raz
George Russel- Tak, po tym jak się przełamał i wygrał wyścig myślę, że jest w stanie to zrobić bo tylko tego mu brakuje w swoich osiągnieciach jako kierowca f1
Esteban Ocon - Nie wiem, pokonał Maxa w juniorach i to było dawno jednak teraz jest za mało danych. Jeździ równo punktuje bo na to pozwala Alpine jednak brakuje takich przebłysków gdzie widać, że to jego obecność zrobi różnice.
Pierre Gasly - Nie wiem, O ile sezon 2020 i 21 były dobre po jego degradacji tak w 22 było słabo. Nie wiem na ile przytłoczyła go sytuacja, że go nie chcą w RB, a na ile bolid słaby. Faktem jest że pokazał trochę więcej niż Ocon jednak czy to by wystarczyło do Mistrza? Moim zdaniem raczej nie.
Lando Norris- Tak, Ale było by cieżko. Lando przegrywał z Sainzem jednak to było kilka sezonów temu. W tamtym sezonie Mclaren nie był najlepszy jednak potrafił wyciagać bardzo dobre wyniki. Mam nadzieje że ten sezon nam da odpowiedz na to pytanie.
Oscar Piastri- Brak danych
Valtteri Bottas - Nie, Pokazała to w walce z Lewisem
Guanyu Zhou - Nie, pokazał ze nie jest ogórem jednak moim zdaniem ma za mało doświadczenia.
Fernando Alonso - Tak, On wciąż to ma
Lance Stroll - Nie, jest zbyt nie równy. Pewnie Kwale słabo by mu szły, a w walce by się rozbił.
Kevin Magnussen - Raczej Nie. Kevin nigdy nie dysponował Topowym bolidem i ciężko go ocenić. Z jednej strony Robi głupie błędy bo walczy z tymi z którymi nie ma sensu z drugiej strony, zdobył PP i Podium w Debiucie ( co z tego ze odpadła prawie połowa stawki, jednak trzeba było dojechać i to mu się udało)
Nico Hulkenberg - Nie, Chłop ma problem by zdobyć podium gdy ma okazje prawie 100% więc nie ma szans.
Yuki Tsunoda - Nie, On myśli o czymś innym i nie poprawia się tak jak myślałem, że będzie to robić. Choć nie wykluczam że gdyby się ogarnął to było by lepiej ( podobnie jak Stroll i obu widać ze sie nie chce )
Nyck De Vries - Brak danych ( choć wygrał w FE ale tam to było bardziej losowe)
Alex Albon- Nie, Przegrywał z Maxem i to strasznie.
Logan Sargeant- Brak danych
#f1
Ferrari zepsuło ustawienia wtedy dali zbyt duży docisk. Fajnie, że walke cały czas w DRSie i zamienianie się pozycjami nazywasz skundleniem. Gdyby nie Latifi czy inny Williams nie zrobił zółtej flagi albo na innym okrązeniu to Leclerc by to wygrał.
Poza tym Maxowi też auto nie pasowało, bo miało spory understeer i RB było wtedy parę kilo cięższe od Ferrari?
Tak się strasznie mentalnie gimnastykujecie byle by nie przyznać, że Max jest lepszy od Karolka, mimo iż raz już
i wtedy można użyć DRS by się zbliżyć na jednej strefie i na kolejnej zaatakować.