Wpis z mikrobloga

Postanowiłem troche pogdybać i przeanalizować, że gdyby X kierowca miał bolid lepszy od najbliższego rywala o 0,2s na okrążeniu w tempie wyscigowym to czy mając za rywali ( Maxa, Lewisa, Leclerca czy nawet Alonso) dałby rade wygrać Mistrza wśród kierowców.
Max Verstappen- Tak, jeden z najlepszych kierowców w stawce więc problemu by nie było.
Checo Perez - Nie, Przegrał z Leclerciem który miał gorszy bolid w tempie wyścigowym, do tego częste błędy ( moze gdyby trudniej było podążać za drugim bolidem miałby szanse robiąc dobre kwale.)
Charles Leclerc - Tak, Pokazał nie raz że jak ma dobry bolid to jest w stanie walczyć więc z najlepszym bolidem by nie miał problemów
Carlos Sainz - Nie, Przegrywał też z Maxem w Torro Rosso. Z Leclerciem też miał problemy i koniec końców przegrał przez swoje błędy mimo, że To Leclercowi rzucano więcej kłód pod nogi.
Lewis Hamilton - Tak, pokazał to nie raz
George Russel- Tak, po tym jak się przełamał i wygrał wyścig myślę, że jest w stanie to zrobić bo tylko tego mu brakuje w swoich osiągnieciach jako kierowca f1
Esteban Ocon - Nie wiem, pokonał Maxa w juniorach i to było dawno jednak teraz jest za mało danych. Jeździ równo punktuje bo na to pozwala Alpine jednak brakuje takich przebłysków gdzie widać, że to jego obecność zrobi różnice.
Pierre Gasly - Nie wiem, O ile sezon 2020 i 21 były dobre po jego degradacji tak w 22 było słabo. Nie wiem na ile przytłoczyła go sytuacja, że go nie chcą w RB, a na ile bolid słaby. Faktem jest że pokazał trochę więcej niż Ocon jednak czy to by wystarczyło do Mistrza? Moim zdaniem raczej nie.
Lando Norris- Tak, Ale było by cieżko. Lando przegrywał z Sainzem jednak to było kilka sezonów temu. W tamtym sezonie Mclaren nie był najlepszy jednak potrafił wyciagać bardzo dobre wyniki. Mam nadzieje że ten sezon nam da odpowiedz na to pytanie.
Oscar Piastri- Brak danych
Valtteri Bottas - Nie, Pokazała to w walce z Lewisem
Guanyu Zhou - Nie, pokazał ze nie jest ogórem jednak moim zdaniem ma za mało doświadczenia.
Fernando Alonso - Tak, On wciąż to ma
Lance Stroll - Nie, jest zbyt nie równy. Pewnie Kwale słabo by mu szły, a w walce by się rozbił.
Kevin Magnussen - Raczej Nie. Kevin nigdy nie dysponował Topowym bolidem i ciężko go ocenić. Z jednej strony Robi głupie błędy bo walczy z tymi z którymi nie ma sensu z drugiej strony, zdobył PP i Podium w Debiucie ( co z tego ze odpadła prawie połowa stawki, jednak trzeba było dojechać i to mu się udało)
Nico Hulkenberg - Nie, Chłop ma problem by zdobyć podium gdy ma okazje prawie 100% więc nie ma szans.
Yuki Tsunoda - Nie, On myśli o czymś innym i nie poprawia się tak jak myślałem, że będzie to robić. Choć nie wykluczam że gdyby się ogarnął to było by lepiej ( podobnie jak Stroll i obu widać ze sie nie chce )
Nyck De Vries - Brak danych ( choć wygrał w FE ale tam to było bardziej losowe)
Alex Albon- Nie, Przegrywał z Maxem i to strasznie.
Logan Sargeant- Brak danych

#f1
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JuzefCynamon: akurat Verstappen w minionym roku pokazał że jeśli nie ma 0,7-0,8s przewagi na okrążeniu (już pomijając czy chodzi o specyfikacje toru czy zużycie opon) to nie może się uporać z Charlesem. Biorąc pod uwagę jakim kocurem jest Leclerc w kwalach to przy dużym uproszczeniu Max w bolidzie 0,2s szybszym dostałby oklep od Monakijczyka
  • Odpowiedz
@RzutKamieniem

A tydzień później w Arabii i tak został skundlony.

Ferrari zepsuło ustawienia wtedy dali zbyt duży docisk. Fajnie, że walke cały czas w DRSie i zamienianie się pozycjami nazywasz skundleniem. Gdyby nie Latifi czy inny Williams nie zrobił zółtej flagi albo na innym okrązeniu to Leclerc by to wygrał.
  • Odpowiedz
@JuzefCynamon: Ale to już potężny farmazon XD Żółta flaga była na ostatnich dwóch okrążeniach, gdzie Leclerck był przed nią na dystans 1-0,8 sekundy. Niby gdzie by go wyprzedził z takiego dystansu?

Poza tym Maxowi też auto nie pasowało, bo miało spory understeer i RB było wtedy parę kilo cięższe od Ferrari?

Tak się strasznie mentalnie gimnastykujecie byle by nie przyznać, że Max jest lepszy od Karolka, mimo iż raz już
  • Odpowiedz
@RzutKamieniem

Żółta flaga była na ostatnich dwóch okrążeniach, gdzie Leclerck był przed nią na dystans 1-0,8 sekundy

i wtedy można użyć DRS by się zbliżyć na jednej strefie i na kolejnej zaatakować.

Poza tym Maxowi też auto nie pasowało, bo miało spory understeer i RB było wtedy parę kilo cięższe od
  • Odpowiedz
@JuzefCynamon: Gorszym bolidem XD Widziałeś degradację opon w tym Red Bullu na GP Austrii? Przecież w połowie wyścigu to Sainz był blisko by wyprzedzać Maxa, gdyby mu silnik nie wybuchł, a myślę że nie masz na tyle absurdalnej agendy by twierdzić, że Sainz to zawodnik na jego poziomie.
  • Odpowiedz