@RobinSchudl: Co? Spokojnie chłopie, skąd w Tobie tyle jadu. Zamówiłem z ogłoszenia na mikro od pasjonaty pszczelarstwa z tagu i się dzielę pozytywnym wynikiem, polecam spróbować.
@thechips: to prawda, żeby nie kupowac pierwszych partii po zimowaniu bo jest w nich pełno cukru z zimowego "dokarmiania"? Czy należy wybrać np lipę zamiast rzepaku bo rzepak cześciej pryskany ?
@Aguirre_gniew_brzozy lipowego miodu teraz jak na lekarstwo, coś lipy ostatnie lata podobno słabo miodne. Nie jestem pszczelarzem ale rozmawiam z nimi. Tak na Jurze i Podlasiu. Tak naprawdę cholera wie co się dostaje do miodu i pewnym nigdy nikt nie będzie, a nie robi się badań miodu przecież.
@ShpxLbh:gwoli ścisłości, słabo miodne lipy to trochę skrót myślowy. Lipy tak nektarują, jak na to pozwala natura - jak w czerwcu są burze i silne wiatry i obtrzaskuje kwiaty, nic dziwnego, że potem jest mało miodu :( Z kolei jak jest mega sucho, to drzewa nie nektarują obficie - i znów mało miodu. Trzymajmy kciuki za ten rok, żeby w okresie kwitnienia lip w nocy padało, a za dnia było
@Aguirre_gniew_brzozy: wg tego artykułu, faktycznie w miodzie rzepakowym występują pestycydy, którymi się pryska rzepak, ale ich stężenie jest nieszkodliwe dla człowieka
4. Zawartości oznaczanych związków w badanych miodach kształtowały się na niskim poziomie, nie stanowiąc zagrożenia dla konsumentów.
Jeżeli chodzi o "czystość" względem zawartości pokarmu z zimy - no tak, może być cukier. Nie da się powiedzieć pszczołom: "hej, tego cukru z gniazda nie dawajcie do miodni, jak będziecie
#pasiekakubla #pszczelarstwo #miod #uk
Czy należy wybrać np lipę zamiast rzepaku bo rzepak cześciej pryskany ?
smacznego ʕ•ᴥ•ʔ
Jeżeli chodzi o "czystość" względem zawartości pokarmu z zimy - no tak, może być cukier. Nie da się powiedzieć pszczołom: "hej, tego cukru z gniazda nie dawajcie do miodni, jak będziecie