Wpis z mikrobloga

Mało czasu ostatnio na nasz projekt Quadcoptera, choć postępy są i mam sporo zdjęć zaległych. Powrzucam je dziś wieczorem.

W obecnym momencie zajmuję się regulacją. Chciałem zrobić coś na wzór PIDa, efekt jest może bardzo podobny, choć algorytm trochę inny. Na obrazku poniżej widać dwie linie - szara to błąd w odchyleniu. Czarna - to sygnał podawany na silnik. Wykres nie jest idealnie gładki, bo wynik jest przesyłany z telefonu do komputera.

Wołam kto wspominał o PIDzie: @gromwell @studbazer

#quadcopter #diy #projekt #programowanie #elektronika #elektryka #modelarstwo #rc
Pobierz Visher - Mało czasu ostatnio na nasz projekt Quadcoptera, choć postępy są i mam sporo...
źródło: comment_RUxFK04p3zvXsWJBus9DLj4TwiYCPBDl.jpg
  • 11
@PolCzlowiekPolLitra: Być może trochę takich krzaków jest. Przechył który mamy jest obliczany na podstawie akcelerometru i magnetometru. Szary wykres to przetworzone odczyty z tych dwóch sensorów.

Algorytm który napisałem to coś w rodzaju członu całkującego, czy członu oscylacyjnego, który ma za zadanie przeciwdziałać takiej oscylacji.
@Analityk: odwrotnie, czyli żeby czarny wykres był odbity względem prostej linii wyznaczanej przez początek i koniec tej szarej linii? Bo uznałem, że tak będzie wygodniej analizować wykres i zmianę wprowadziłem tylko w jego wyświetlaniu.
@gromwell: @Analityk: Nie chodzi o kolory ale o zastosowanie.

Rozumiem to tak, że linia szara to uchyb a czarna to odpowiedź regulatora - w Twoim przypadku masz jedynie uśrednianie uchybu przez element oscylacyjny - podejrzewam, że to nie będzie działać. Poza tym zbyt nagłe zmiany pobieranego prądu zabiją silnik, regulator mocy silnika i baterię plus spadnie ogólna efektywność.

http://automatykab2b.pl/technika/1100-degradacja-jakosci-regulacji-z-wykorzystaniem-pid#.UuZvDlOtat8