Juninho Pernambucano - Piłkarz dla którego rzuty wolne były niczym karne, podczas całej swojej kariery strzelił az 75. Jego styl ich wykonywania był największym koszmarem dla bramkarzy, pilka uderzona przez Juninho leciała praktycznie bez rotacji, skręcając co chwilę raz w lewo raz w prawo, bądź gwałtownie opadała całkowicie dezorientując bramkarza. Taki styl nazywany jest w piłkarskim żargonie "Knuckleball" w Polsce przyjęło się określenie "opadający liść". Jego technikę skopiował była gwiazda Milanu oraz reprezentancji Włoch Andrea Pirlo, wspomniał o tym w wywiadzie dla pewnego Włoskiego magazynu:
Poszukiwanie tajemnicy Juninho stało się w pewnym momencie moją obsesją. Ściągałem filmy z jego bramkami, oglądałem, drukowałem zdjęcia, by dokładnie przyjrzeć się temu, w jaki sposób uderza piłkę. Przeanalizowałem wszystkie jego statystyki i wiem, że w jego zagraniach nie było żadnego przypadku.
Dla reprezentacji Brazylii rozegrał 44 mecze strzelając w niej 7 bramek, był również ikoną Lyonu w latach 2001-2009 w którym zagrał 248 razy, i zanotował 75 trafień.
Jeśli chcesz więcej takich ciekowstek o zapomnianych legendach, to zapraszam na tag #zapomnianepilkarskielegendy na którym będę się starał regularnie je przybliżać. #pilkanozna #mecz
@SipaXtra: @MrBeast: To widzę że nie jestem sam ( ͡°͜ʖ͡°) mecze Lyonu oglądałem głównie dla niego. Pamiętam któryś mecz z Marsylią na wyjeździe (chyba 2005), kibice OM strzasznie gwizdali gdy Juninho był przy piłce, a ten potem załadował dwa wolniaki Mandandzie uciszając ich xD po tym drugim zaczęli wychodzić ze stadionu, ehh wspomnień czar
Knuckleball także występuje w baseballu, piłkę trzyma się na samym końcu palców wskazującego i środkowego (reszta normalnie) i wypycha się ją na końcu rzutu. Szybko opada i czasem gracze amatorzy mają problem z jej złapaniem w rękawicę.
Pamiętam któryś mecz z Marsylią na wyjeździe (chyba 2005), kibice OM strzasznie gwizdali gdy Juninho był przy piłce, a ten potem załadował dwa wolniaki Mandandzie
Szybko opada i czasem gracze amatorzy mają problem z jej złapaniem w rękawicę.
@Krafty: jaka jest zasada w baseballu co do rzucania (miotanie to się zwie?), koleś ma rzucić na oko w pałkarza i "łapacza"? Co jeśli rzuci za daleko od czubka kija albo piłka nie leci w łapacza?
@JohnnyPomielony: Pięknie czasy, pamiętam, że jak zrobiło się o nim głośno, to oglądało się mecze niczym Piątka za najlepszego sezonu ( ͡°͜ʖ͡°) Tylko czekanie na wolnego, na pewno zostanie na zawsze w pamięci
@JohnnyPomielony dla mnie to jest tak abstrakcyjne, że tę dyscyplinę wykonuje zawodowo kilkuset tysięcy gości i żaden nie ma patentu na np. wolne, a tu wchodzi Juninho, który przez całą karierę z tego słynął. Spoko grajek, bez jakichś super fajerwerków poza wolnymi, ale pewny punkt dość silnego Lyonu z tamtych lat
@JohnnyPomielony: obejrzałbym, ale uważam, że każdy skrót piłki nożnej w pionie to jest jakiś smutny żart, bo nic nie widać. Tfu na tiktoki i inne pionowe instagramy.
Dla reprezentacji Brazylii rozegrał 44 mecze strzelając w niej 7 bramek, był również ikoną Lyonu w latach 2001-2009 w którym zagrał 248 razy, i zanotował 75 trafień.
Jeśli chcesz więcej takich ciekowstek o zapomnianych legendach, to zapraszam na tag #zapomnianepilkarskielegendy na którym będę się starał regularnie je przybliżać.
#pilkanozna #mecz
( ͡° ͜ʖ ͡°) mecze Lyonu oglądałem głównie dla niego. Pamiętam któryś mecz z Marsylią na wyjeździe (chyba 2005), kibice OM strzasznie gwizdali gdy Juninho był przy piłce, a ten potem załadował dwa wolniaki Mandandzie uciszając ich xD po tym drugim zaczęli wychodzić ze stadionu, ehh wspomnień czar
@JohnnyPomielony: ni wuja, Mandanda bronil w OM od 2007 https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Steve_Mandanda
@Krafty: jaka jest zasada w baseballu co do rzucania (miotanie to się zwie?), koleś ma rzucić na oko w pałkarza i "łapacza"? Co jeśli rzuci za daleko od czubka kija albo piłka nie leci w łapacza?
Spoko grajek, bez jakichś super fajerwerków poza wolnymi, ale pewny punkt dość silnego Lyonu z tamtych lat