Aktywne Wpisy
wfyokyga +5
Napiszcie mi coś małomiasteczkowego
mala_rybka +17
Jak byłam mała moja mama kupowała mi pancerwafle z kminkiem zamiast słodyczy i mówiła że mam gryźć bez popity bo są zdrowe dla zębów ( ͡° ʖ̯ ͡°). I dziwić się że wyrosłam na wariatkę (╥﹏╥).
#smetnezale #gownowpis #smuteczek
#smetnezale #gownowpis #smuteczek
Gość z OSW ładnie rozprawia się z niemieckimi statystykami na temat europejskiej pomocy Ukrainie. Wynika z nich, że niemiecka pomoc wojskowa Ukrainie jest nawet większa od polskiej, ale nie jest to prawdą. Niemcy tutaj stosują typowo tzw. kreatywną księgowość.
Czyli podaj mi wynik, a ja znajdę do niego liczby ( ͡° ͜ʖ ͡°)
TL;DR najważniejsze uwagi:
- Niemcy zaliczają do swojej pomocy zarówno wartość sprzętu wysłanego, jak i OBIECANEGO. Ponadto w wartość pomocy wojskowej wpisują również przekazane generatory, ambulansy itd. czyli wszystko to, co Polska wpisuje do tabelki pt. "pomoc humanitarna"
- jeśli chodzi o polską pomoc wojskową to niemieckie statystyki podają niższe liczby od polskiego MONu (1,82 mld euro vs 2 mld euro). Ponadto tajemnicą poliszynela jest, że Polska wysłała znacznie więcej sprzętu, niż oficjalnie zadeklarowała (np. polskie czołgi PT-91, które od lipca działają na Ukrainie nie są uwzględnione w niemieckich statystykach).
#ukraina
@waro: Niemcy idą zgodnie z założeniem, 2 razy obiecać to jak raz zrobić. Gdzieś to już słyszałem? (:
Jednoczesnie opatrunek jak na zdjeciu poniżej - niemiecki przemysl wycenił na jakieś 400tysięcy Euro ( ͡° ͜ʖ ͡°),