Czy jakaś mądra głowa może mi wytłumaczyć, z jakiego powodu na rachunku za prąd mam kilka opłat? Dlaczego mając abonament na komórkę lub internet płacę konkretną kwotę i nikt nie nalicza mnie z osobna za koszt nadajnika, przesyłu danych czy utrzymanie karty sim, a dostawca prądu to robi?
@plonace_kalosze: mnie jako klienta interesuje tylko koszt tego, co kupuje, czyli prądu. Nikt mi na dystrybutorze Orlenu nie pokazuje, ile kosztowało przewiezienie cysterną paliwa, które zatankowałem
@odysjestem: Każdy sprzedawca to robi i jest to normalne. Dostawcy prądu robią coś innego - obchodzą prawo i decyzje URE. Nie moga dowolnie ustalać cen kWh sle nikt im jednak nie zabrania naliczać dodatkowych opłat.
@boskakaratralalala: przecież na samym końcu rachunku masz napisaną średnią stawkę brutto za kWh po dodaniu wszystkich opłat. Idea jest banalnie prosta - płacisz za samą energię elektryczną, jej dystrybucję i wszystkie inne dodatkowe podatki, które nałożył rząd.
@boskakaratralalala: wszędzie są takie opłaty, tylko że wliczone już w koszty usługi. Kiedyś w orange utajali te koszty i dodawali "usługę utrzymania łącza" jako dodatkowe koszta i internet wychodził drożej niż przy podpisywaniu umowy. Jak im uokik d-----ł karę to zaczęli w końcu doliczać to do ceny usługi tak jak inni robili.
Zbiornik Racibórz Dolny, różnica dwóch dni. Jutro zapowiada się kluczowy dzień, aktualnie ciężko tam dojechać na rowerze. Jutro prawdopodobnie również tam będę i zrobię kolejne zdjęcie. #powodz #raciborz #zbiornik #opole #wroclaw #kedzierzynkozle
Dlaczego mając abonament na komórkę lub internet płacę konkretną kwotę i nikt nie nalicza mnie z osobna za koszt nadajnika, przesyłu danych czy utrzymanie karty sim, a dostawca prądu to robi?
#pytanie #prad #energetyka #rachunki
Dostawcy prądu robią coś innego - obchodzą prawo i decyzje URE. Nie moga dowolnie ustalać cen kWh sle nikt im jednak nie zabrania naliczać dodatkowych opłat.
@boskakaratralalala: żebyś dostał kociokwiku i nie był w stanie jednym spojrzeniem ogarnąć ile kosztuje kWh¯\_(ツ)_/¯