Wpis z mikrobloga

Moja córka dostała brytyjski paszport a znajomy mi powiedział ze on będzie tylko na 5 lat i będzie musiała wyrobić polski paszport bo my jesteśmy Polkami? Czy orientuje się ktoś czy to prawda? Bo szczerze mówiąc nie wierze w to.

#uk #paszport
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Napewno będziemy latać do polski wiec prędzej czy później wyrobimy. A jeśli chodzi o obywatelstwo to ma brytyjskie bo w momencie urodzenie obydwoje mieliśmy status osiedlieńca przyznany > You’re automatically a British citizen if, when you were born, one of your parents was a British citizen or settled in the UK.
  • Odpowiedz
@kotlet_mielony1: Kilka faktow: Skoro twojemu dziecku zostal wydany paszport brytyjski to jest ubywatelem. Zostalo nim najprawdopodobniej w chwili gdy sie urodzilo, bo sie urodzilu w UK i miales status ILR ablo tez jestes obywatelem. Paszport to tylko dokument przyznawany obywatelom. Twoje dziecko jest rowniez obywatelem Polski, dzieki temu, ze ty jako rodzic nim jestes. Mozesz, ale nie musisz, wyrabiac dzieku polski paszport. Wpuszcza je do Polski, na brytyjskim paszporcie. Bedzie
  • Odpowiedz
@b2_spirit nie ma , a co się dzieje z dzieckiem w przypadku kiedy nie ma Polskiego paszportu , a rodzice nieszczęśliwie giną np . w wypadku ? Gdzie trafia dziecko ? Wiem że moze skrajny przypadek , ale chyba warto o tym pomyśleć ?
  • Odpowiedz
@SugarSugarSugar: @kotlet_mielony1:
Nikt się nie czepia na granicy, że dziecko na brytyjskim paszporcie, a rodzice na polskich przekraczają granicę. Ani po polskiej ani po brytyjskiej stronie nikt z tym nie ma problemu.
Nie musisz wyrabiać polskiego paszportu, bo i tak ma obywatelstwo polskie z automatu. A co do brytyjskiego to możesz sobie sam sprawdzić w jej brytyjskim paszporcie co ma wpisane w rubryce narodowość. Będzie wpisane brytyjska.
Po
  • Odpowiedz
znajomy mi powiedział ze on będzie tylko na 5 lat i będzie musiała wyrobić polski paszport

Chyba że to inaczej działa

@kotlet_mielony1: dla tych co nie są na emigracja, macie tutaj złoty przykład jakim rakiem są grupy na FB "Polacy w ... " ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@SugarSugarSugar: to nie jest regula, wjeżdżałem do kraju na brytyjskim parę mc temu, spytali mnie czy mam polski powiedziale, ze mam, ale zbieram pieczątki, a oni, ze spoko tylko zebym pamiętał zeby wyjechac tez na brytyjskim bo inaczej w systemie bedzie bałagan xD
  • Odpowiedz
@chemik_kieszyk: Zgadzam sie, ale sam fakt urodzenia sie dziecka w uk nie czyni go obywatelem. Co innego jak jeden z rodzicow przez 5 lat jest rezydentem. Tak jak mowisz, to nie jest takie proste
  • Odpowiedz