Wpis z mikrobloga

Niech ktoś mi powie, że questy w Gothicu 3 nie zostały napisane w jeden miesiąc, i to w dodatku na kolanie, żeby tylko coś było do roboty w tym świecie, i JajoWoody mogły w końcu położyć łapska na kasie z wydanej gry. Pierwszy lepszy przykład z brzegu, quest od drwali obok Silden:
https://gothic.fandom.com/pl/wiki/Paczka_dzikich_jag%C3%B3d_dla_rybaka_Stana

Dostajemy od chłopa paczkę jagód dla Rybaka. Idziemy ją zanieść. Rybak bardzo się z tego powodu ucieszył, mówi nam, dlaczego już nie chodzi odbierać dostaw z jagodami. W podzięce za wykonaną usługę kurierską daje nam w nagrodę 200 sztuk złotych monet.
Dla przypomnienia, Stan jest biednym rybakiem z Silden, w dodatku zniewolonym przez Orków, za te 200 złotych monet pewnie mógłby na spokojnie przeżyć ze dwa miesiące, jak nie więcej. Sugeruję się tutaj ceną surowego mięsa przy kupnie, które kosztuje 3 sztuki złota. Nawet, czysto teoretycznie, gdyby kupował sobie jeden kawałek surowego mięsa dziennie, na obiad, to wydał by przez 31 dni 93 sztuki złota. No jak na zniewolonego jeńca wojennego to chyba całkiem niezła perspektywa? Ale on lekką ręką daje je nam od tak, za przebiegnięcie 200 metrów z paczką jagód...
No więc, mając w głowie informację od rybaka, wracamy do drwala przekazać, dlaczego Rybacy nie odbierają już dostaw. W zamian za tą informację dostajemy kolejne 200 sztuk złotych monet. Od Drwala którego najchętniej zniewolili by Assasyni i sprzedali go Orkom.
Sam obiekt zainteresowanie questa: Paczka Dzikich Jagód. Ile mógł owy drwal na niej zarobić, z 10, 20 sztuk złota? No powiedzmy, że towar deficytowy do robienia nalewki, i mógł za niego otrzymać nawet 50 złotych monet.
No więc kurier dostaje 400 złotych monet, za przedmiot, na którym zleceniodawca zarobił, w najlepszym optymistycznym wariancie jakieś 50 sztuk złota, ale pewnie było to o wiele wiele mniej xD
Gothic 3 to stan umysłu, ale i tak kocham tą grę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gothic
  • 13
  • Odpowiedz
@carpemfdiem: Akurat ogrywam 3 po raz 20, i jakoś tak mnie naszło, że ten quest kompletnie nie ma sensu, ale w zasadzie praktycznie każdy quest poboczny w tej grze da się tak prześmiewczo opisać xD
  • Odpowiedz
@bary94pl: Gothic 3 do bólu kojarzy mi się z mafią 3. W obu seriach poprzednie części uraczyły nas świetna fabuła i postaciami a ostatnie części to poprostu jakiś żart...Wszystkie questy w Gothicu 3 to właśnie przynieś, zabij, wyzwól postacie są szablonowe i żadna nie jest warta większej uwagi. Najbardziej w tej części #!$%@? mnie to że Lee który był znany z bycia świetnym przywódca nawet słowem nie zająknie się na temat
  • Odpowiedz
@bary94pl: Masz trochę racji. W G3 jest bardzo mało rozbudowanych i niebanalnych questów jak np co o Mariku sądzą jego najemnicy, albo odkrycie, kto stał za kradzieżą czystej, magicznej rudy w Varancie. Jednak jeśli chodzi o questy poboczne, to i tak nic nie rozwali Zmierzchu Bugów i zadań polegających na wyciąganiu wpół przetrawionych roślin leczniczych z ścierwojadów lub rozprawienie się z Szalonym Miłośnikiem Ptaków. xD
  • Odpowiedz
@bary94pl: Ciekawa analiza i patrząc z tego punktu widzenia quest z tymi jagodami faktycznie nie ma zbyt dużego sensu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Z drugiej strony w jedynce i dwójce chyba też zdarzało się czasem, że ktoś niezbyt zamożny dawał nam dość wysoką (jak na status danego NPC) nagrodę w zamian za zrobienie/przyniesienie czegoś. Cóż, to jest gra RPG więc twórcy musieli też brać pod uwagę potrzeby
  • Odpowiedz
Najbardziej w tej części #!$%@? mnie to że Lee który był znany z bycia świetnym przywódca nawet słowem nie zająknie się na temat takiego Torlofa, Wilka czy Benneta którzy zniknęli razem z Esmeralda...

@Hope777: Wątek Lee to dla mnie jedno z największych rozczarowań fabularnych w trójce, może nawet największe. Gość w jedynce opowiada nam o spisku szlachty, która za plecami króla wymyśliła intrygę, żeby pozbyć się Lee, a kogo Lee chce
  • Odpowiedz
Jednak jeśli chodzi o questy poboczne, to i tak nic nie rozwali Zmierzchu Bugów i zadań polegających na wyciąganiu wpół przetrawionych roślin leczniczych z ścierwojadów lub rozprawienie się z Szalonym Miłośnikiem Ptaków. xD

@maciorqa: Nie przypominaj :D W Zmierzch Bugów grałem tylko raz i to wiele lat temu, ale tego Szalonego Miłośnika Ptaków do dziś pamiętam :D
  • Odpowiedz
@Davos87: Dla mnie np. wielką głupotą fabularną jest już sam początek. Chłopy sobie płyną na kontynent, no to z pewnością ktoś na maszcie stał, i rozglądał się czy na horyzoncie nie ma jakichś innych statków. Ale nie, chłopy sobie schodzą na ląd, odbijają miasto, a w tym czasie banda piratów nie wiadomo skąd, może wypłynęli wprost z królestwa Beliara, kradnie im statek xD A Bezi imbecyl, widząc dym w wiosce i
  • Odpowiedz
@bary94pl: Zgadzam się, źle to rozwiązali i ten wątek z "piratami" był kompletnie nieprzekonujący. Już lepiej było po prostu dać tam Esmeraldę przy plaży i np. wprowadzić dialogi, że rozbili się o jakieś skały czy zatrzymali na mieliźnie itd. więc statek na razie jest nie do użytku. A sprzęt mógł też przy tej okazji lub podczas sztormu wylecieć za burtę. Twoje rozwiązanie ze zniszczoną zbroją też jest dobre. Generalnie mogli to
  • Odpowiedz
@Davos87: masz rację zgadzam się w 100% wątek z zemsta Lee miał zajebisty potencjal tymczasem pb postanowiło że cała sztuka będzie polegać na teleportacji i zarznieciu króla niczym barana w samym środku wojny z orkami żeby było śmieszniej @bary94pl: bez kitu dla mnie wątek z Esmeralda z początku G3 to największy debilizm w całej serii, pomijając to że Bezi zostawił wszystko na statku i poszedł się #!$%@? z orkami to
  • Odpowiedz