Wpis z mikrobloga

Odnośnie ankiety @HerlockSholmes, jest dość niepełna. ZSRR to był związek państw, nie państwo. A program kosmiczny ZSRR prowadził Sergei Korolev, Ukrainiec, urodzony w Żytomierzu na Ukrainie, Rosjanie nie mieli z tym nic wspólnego. Tak więc ponawiam pytanie.

#kosmos #historia #polska #rosja #ukraina

Który kraj umożliwił Polakowi lot w kosmos?

• Stany Zjednoczone 17.5% (17)
  • Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich 52.6% (51)
  • Ukraina 29.9% (29)

Oddanych głosów: 97

• 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Spioszeq: a to swoją drogą ( ͡° ͜ʖ ͡°) chcę tylko pokazać, że ZSRR to nie była wielka Rosja itp. program kosmiczny, czołgi, to nie zasługa ruskich.
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: yup, a białoruska srr i ukraińska srr posiadały tam nawet podmiotowość i własną politykę międzynarodową.

to był "sojuz", czyli sojusz. to, że był zarządzany jak był, tzn siłą i podległe republiki nic nie mogły zdziałać nie znaczy, że to było jedno państwo.
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: dokładnie tak. językiem urzędowym w białoruskiej srr był białoruski, w ukraińskiej srr był ukraiński, w litewskiej srr litewski itp. w każdej z tych republik obowiązywał język ojczysty i rosyjski.

stąd masz tylu ludzi mówiących po rosyjsku w estonii, na litwie, białorusi i ukrainie.
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: a skąd takie twierdzenie, przecież nigdzie tak nie napisałem?

zsrr to było jedno wielkie gówno które pod przykrywką "sojuzu" pozwalało Rosji drenować przynależące państwa.

co nie zmienia faktu, że rosjanie nie mieli nic wspólnego z programem kosmicznym i po rozpadzie zsrr program kosmiczny i zbrojeniowy upadł.
  • Odpowiedz
a skąd takie twierdzenie, przecież nigdzie tak nie napisałem?

@manjan: jeśli twierdzisz, że były państwami, a nie quasi koloniami, zwanymi republikami, to musiały spełniać definicję państwa, co nie?

Miały te republiki suwerenną władzę? Mogły wystąpić np. do NATO? Podpisać umowę wojskową z USA na przykład?
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: inaczej. to było jak unia europejska w niewolniczym wydaniu. formalnie, to były państwa.

i tak jak w UE Polska musi słuchać się europarlamentu, tak samo kraje ZSRR musiały słuchać się Moskwy, oraz służyć Moskwie.
  • Odpowiedz