Aktywne Wpisy
calban +1078
#powodz
Pytanie do ekspertów, dlaczego nie używamy elektrycznych samochodów podczas akcji ratunkowej tylko stare Stary 266? Mam nadzieję że jak będzie podobna sytuacja w Krakowie czy Warszawie to do strefy czystego powietrza będą wpuszczane tylko elektryczne w takiej sytuacji.
Pytanie do ekspertów, dlaczego nie używamy elektrycznych samochodów podczas akcji ratunkowej tylko stare Stary 266? Mam nadzieję że jak będzie podobna sytuacja w Krakowie czy Warszawie to do strefy czystego powietrza będą wpuszczane tylko elektryczne w takiej sytuacji.
lorquu +592
#powodz No tak bo czasu było mało żeby s--------c…
#mechanikasamochodowa
#mechanika
@Averoeees: generalnie tak - akumulator odpowiada za rozruch i zasilanie przy zgaszonym silniku
Nie ma czegoś takiego że najpierw prąd idzie do akumulatora a potem do odbiorników, to jest całość. Czyli gdy moc generowana przez alternator jest wystarczająca żeby
Tak. Bardzo dobrze to ująłeś. Główna funkcja akumulatora to, żeby nie kręcić korbką jak kiedyś no i współcześnie żeby zasilić komputer i czujniki.
@Averoeees: a to niekoniecznie. Najlepiej jakbyś zmierzył napięcie w tym momencie. Alternator ma jeszcze regulator napięcia i czasami on szwankuje. Generalnie póki auto odpala to aku jeszcze dobry. Kiedy zacznie mieć problemy z kręceniem to wtedy do wymiany. Najlepiej w sklepie z akumulatorami bo wtedy od razu mogą sprawdzić poprawność ładowania i stan akumulatora.
tak, im bardziej rozładowany akumulator, tym większa różnica napięć i taki akumulator pobierze więcej prądu. Ale w typowych warunkach to jest zaledwie kilka amperów. To stanowczo za mało żeby zabrakło odbiornikom. (Ok, przy bardzo rozładowanym aku pociągnie i kilkadziesiąt A, ale to zaledwie przez krótki czas).
Nie wiem, wydaję mi się, że najlepiej będzie jechać do fachowca, niech podłączy akumulator pod tester