Wpis z mikrobloga

Ile zajmuje wam sekund włączenie kompa z Win11? U mnie schodzi 40 sekund i zastanawiam się, czy coś jest nie tak, kiedyś 10 to włączała się w góra parenaście sekund. Windows 11 po najnowszych aktualizacjach 2H22 i najnowsza kompilacja. W menadżerze zadań/wydajność jest czas biosu 9,6s. W tym samym czasie aktualizowałem bios płyty i nie wiem czy coś jest nie tak teraz z biosem, bo jakaś grubsza aktualizacja była. System na 1tb nvme, i5 11400, 32gb ram 3600, radeon 6600xt, w kompie podpięte jeszcze 2 ssd i 1 hdd
#windows #komputery #pcmasterrace
  • 6
@npower: mialem podobny problem ale pc uruchamial sie 2 minuty. ( dlugie ladowanie na ekranie z logo plyty msi) fastboot i superfastboot nic nie dawal, a pomoglo instalacja innych sterownikow od grafiki (gtx1050)

Skoro byla gruba aktualizacja biosu, to wyjmij baterie i reset

U mnie pc odpala z 15 sekund
@npower: Moim zdaniem coś jest u ciebie nie tak skoro BIOS startuje w 9,6, a łącznie 40 sekund się schodzi.

U mnie 45 sekund się uruchamia Windows 11, ale mam płytę B650 pod nowe AMD AM5 i z tego co czytałem to chyba wszyscy mają makabryczne czasy włączania kompa.
Aż sprawdziłem w managerze i u mnie bios pochłania prawie 39 sek, więc sam system Win11 startuje w około 6 sekund.
Pobierz lurkuje2137 - @npower: Moim zdaniem coś jest u ciebie nie tak skoro BIOS startuje w 9...
źródło: comment_16705982686GVchC78t5pA3OjWaH9jJO.jpg