Aktywne Wpisy

wyenyawa +106
A przed wyborami zrobimy marsz dla idiotów, żeby myśleli że my inni.
#neuropa #tusk #tklive #ekipatuska #lewica #bekazlewactwa
#neuropa #tusk #tklive #ekipatuska #lewica #bekazlewactwa

Sempre +43
Panie i Panowie, odkryłem coś fajnego, a mianowicie: przeglądam sobie TikToka (tak, lubię przeglądać tiktoka i #!$%@? Wam do tego) i natknąłem się na shota, gdzie #danielmagical wspominał coś o Nikicie i jej koleżance Oli ze śląska, moja intuicja już dawno podpowiadała mi, że skądś kojarzę tę Nikitę, byłem wręcz przekonany, ale pewnie się zastanawiacie o co chodzi? A no chodzi o to, że kiedyś miałem parę na tinderze z tą Olą,
Poza tym jak to jest z tym net-billngiem, gość mi gadał że teraz cena sprzedaży mojego prądu jest wyższa niż odkupu od energetyki i się to opłaca. Pytanie czy tak będzie zawsze? Czy proporcje mogą się odwrócić? Czy jest to jakoś regulowane?
#fotowoltaika #energetyka #oze
@luke-dolla7: Taguj #wrozbitamaciej
@luke-dolla7: 1kWp to ok 5kPLN, dalej już licz sobie sam
@luke-dolla7: nie jest uregulowane i będzie pewnie gorzej
Wiem, ale wcześniej nie miałem możliwości montażu fotowoltaiki. Jestem świadomy że gościu mi to wszystko idealizował, straszył ogromnymi cenami za prąd. No ale z tego co widzę nikt gwarancji nie da, teraz jest ok ale co będzie za 5 lat...
generalnie fotowoltaika została w tym roku udupiona i jeśli nie podpisałeś umowy przed 1 kwietnia to instalacja w przysżłości będzie mało opłacalna, ale narazie jest odwrotnie i jest obecnie bardzo opłacalna. Sprzedajesz drogo i odkupujesz tanio. Ta sytuacja długo się nie utrzyma i wszystko zalezy od cen na giełdzie( obecnie 700-1000/MWh) i cen po jakich URE ustala że konsumenci moga kupować(obecnie ~800/MWh). Wiec obecnie nie jest żle, ale
będziesz sprzedawać kiedy tanio bo wszyscy produkują, a kupować kiedy drogo
Stanieje bo kończą się budować fabryki krzemu oraz kopalnie litu i dostępność wzrośnie znacznie.
Nie będzie to jakiś mega skok, ale stanieje wszystko troszkę.
cena sprzętu ma znikomy wpływ na cenę instalacji
Dzieje się tak, bo PiS z naszych pieniędzy dopłaca do ceny prądu, tzw zamrożenie cen. Nigdy nie będzie tak, że zakup prądu będzie tańszy, niż sprzedaż.
Dopóki będą zamrożone ceny dla odbiorców gospodarstw domowych.
@Bad_Wolf: mówisz?
15kwp kosztowało mnie 8000zl za panele i 7000 za inwertery netto
Ile kosztuje teraz?
Zwłaszcza po ostatnich podwyżkach
Rybnik, właśnie chcę podzwonic jeszcze bo też mi się to dużo wydaje. Rodzice montowali z 3 lata temu 5,5kW i wyszło jakieś 25 k, wiadomo że wszystko drożeje no ale bez przesady