Wpis z mikrobloga

Podsumowanie występu reprezentacji Polski przez niemiecki „kicker“:

Pomimo najlepszego wyniku na mundialu od 36 lat, występ Polski na tych mistrzostwach był dość słaby. Polacy w fazie grupowej postawili na archaiczny, skupiony na defensywie futbol, który nie był miły dla oka i nie biorąc pod uwagę wyników byli jednym z najsłabszych zespołów tych mistrzostw.

Awans do fazy pucharowej to wynik przede wszystkim fantastycznej dyspozycji bramkarza Wojciecha Szczęsnego, który na tym etapie był najlepszym bramkarzem turnieju i litością drużyny Argentyny, która wyraźnie odpuściła Polakom w końcówce ostatniego meczu w fazie grupowej.

Polacy zagrali za to zaskakująco dobrze w meczu 1/8 finału z Francją, gdzie pokazali odważny futbol, jednak nie znaleźli sposobu na Kyliana Mbappè.

Dość przeciętny turniej zagrała największa gwiazda zespołu, Robert Lewandowski, który co prawda strzelił dwie bramki, zmarnował jednak ważny rzut karny i nie potrafił często grozić bramce rywali, na co jednak miał wpływ styl gry Polaków.

NAJLEPSZY ZAWODNIK:

Najlepszym Polakiem Wojciech Szczęsny, o którym już napisaliśmy wyżej. Obroniony karny przeciwko Messiemu może zostać interwencją turnieju.

NAJSŁABSZY ZAWODNIK:

Rozczarowujący występ zanotował Nicola Zalewski z AS Romy, w którym po dobrym początku sezonu klubowego pokładano duże nadzieje. Po słabym występie i wczesnej zmianie z Meksykiem nie zagrał więcej w fazie grupowej i dostał szansę w meczu z Francją, z którą również zagrał słabo.

PLAYER TO WATCH:

Jakub Kamiński z VfL Wolfsburg zagrał we wszystkich meczach i pokazał się z dobrej strony, zwłaszcza w meczu z Francją, której prawie strzelił gola. 20-latek rozgrywa solidny sezon ligowy w Wolfsburgu i pokazuje, że jest w nim ogromny potencjał. Zapowiada się na jednego z liderów zespołu w przyszłości.

CO DALEJ:

Po turnieju Polaków czeka mała rewolucja. Dalej zespół będzie układany pod Roberta Lewandowskiego, jednak tacy piłkarze jak Grzegorz Krychowiak i Kamil Glik, którzy przez lata byli obok Lewandowskiego najważniejszymi piłkarzami zespołu mają już swoje lata i pewnie nie zagrają już na najbliższych Mistrzostwach Europy. Niepewna jest przyszłość trenera Polaków, Czesław Michniewicz, którego dalsze losy zostaną rozstrzygnięte w najbliższych miesiącach. Niezależnie od trenera reprezentacja Polski ma w składzie obok czołowych gwiazd, takich jak Lewandowski, Szczęsny czy też Zieliński kilku młodych, bardzo ciekawych zawodników, których warto obserwować, takich jak wspomniany Jakub Kamiński, ale też Nicola Zalewski, Jakub Kiwior i Matty Cash.

Inb4 Niemcy nie powinni sami krytykować Polaków skoro zagrali #!$%@?.

#mecz #reprezentacja #pilkanozna
  • 17
  • Odpowiedz
  • 3
@afromort: @tsumazi: To nie jest moja opinia. Wyszedłem z założenia że ktoś tak napisze i chciałem od razu dać znać że to niepotrzebny komentarz , ale widzę że po prostu to źle sformułowałem.
  • Odpowiedz