Aktywne Wpisy
![JanuszKarierowicz](https://wykop.pl/cdn/c3397992/JanuszKarierowicz_sjLbJgO4ME,q60.jpg)
JanuszKarierowicz +597
Raczej każdy zdrowy na umyśle zgodzi się że winę te zajście ponosi nożownik który najpewniej grubo za to beknie, co nie zmienia faktu że z ofiary również można cisnąć pompę bo zachowała się jak ostatni przygłup xD gość gdyby odpuścił, odszedł, nie prowokował tego odpada z nożem to najpewniej grałby sobie teraz w csa i jadł czipsy i batony, a tak walczy o życie w szpitalu
Trochę trenowałem różne sporty i systemy
Trochę trenowałem różne sporty i systemy
![JanuszKarierowicz - Raczej każdy zdrowy na umyśle zgodzi się że winę te zajście ponos...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/ac91c0ac19953959f1787d46bb0832b4bb8b9d15485e40ce636709c51db36ee8,w150.jpg)
![skydancer](https://wykop.pl/cdn/c3397992/skydancer_6fkEKYsDeB,q60.jpg)
skydancer +345
![skydancer - Bogactwo 😎
Najlepiej wydane 3500zł w ostatnim czasie.
#pogoda
#chwale...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/e485f977dbc493e028cce83b3dcabe11e1704da4835e5276c49a86038dd2dcad,w150.jpg?author=skydancer&auth=978fc340eb60b25edb6dba1f9b45a974)
źródło: temp_file5278186461761874120
Pobierz
Czy mojej szynce i polędwicy wolno plusa?
źródło: comment_1670160499oFy8qNgmQ2eRqz9IGKy4hI.jpg
PobierzWykop uczy i bawi.
Mięso obsypałem peklosolą: 25-30g soli na kilogram mięsa. Potem obsypałem łyżeczką cukru na każdy kilogram. Potem grubo mielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i pieprzem ziołowym. Zamknąłem pakowarką (można szczelnie zawinąć w folię spożywczą i przygnieść tylko będzie się sączyć) I 2 tygodnie w lodówce.
Po opłukaniu i osuszeniu wędziłem 12h w 25 stopniach, średnio gęstym dymem
źródło: comment_1670177960coXtDncxLWS8lyqLGWDjZA.jpg
PobierzWłaśnie jutro będzie na mrozie w tradycyjnej - bo taką mamy :) Chodziło mi o takie utrzymanie niskiej temperatury. Ale jak to elektryczna to rzeczywiście ustawisz i jest.
Jednak wędliny wychodzą w środku dosyć mokre. Nie wiem czy przed wędzeniem wyciągać je wcześniej z zalewy (wyciągam wieczorem przed porannym wędzeniem)
Kiedy wędzę na ciepło to w około 50 stopniach a potem parzę w 75-80 do osiągnięcia pożądanej temperatury w środku.
Zwykle suszenie dzień przed w moim przypadku wystarcza.
@grzegorz-sokol: i ile wędlina ma wtedy w środku?
OK dzięki. Co do suszenia przed to tym razem jestem zmuszony jednak suszyć po wędzeniu. Nie wysuszę jej dziś bo za późno w środę zapeklowałem. Wyciągnę dziś wieczór na noc a po wędzeniu powieszę na kilka dni do stężenia. Następnym razem spróbuję wysuszyć przed wędzeniem
Jak wędzę ok 4-6 godzin to podejrzewam że też ok 50 stopni. Tylko wtedy ją parzę.
Nie wiem czy zbyt gorący dym na początku wędzenia nie powoduje zamknięcia porów, co mogłoby zatrzymywać wodę w mięsie. Tak tylko teoretyzuję.