@KapitanZabek: No to wyjmij go z lodówki z 30minut do 1 godziny przed smażeniem niech sobie złapie temperaturę.
Jak dużo soli? Ja wiem no tak normalnie, ja to na oko sobie daje, później można dosolić ewentualnie.
Mówiłem,że jak nie masz termometru to smaż na oko powiedzmy 1 minuta smażenie równa się 1cm grubości steka, ja nie wiem jakiego masz steka i jakiej grubości. Powiedz jakiego masz steka.
Rozgrzewam aż będzie dobrze rozgrzana ;p sprawdź sobie na przykład pryśnij z palca kroplą wody i zobacz czy mocno skwierczy, patelnię tylko delikatnie ręcznikiem papierowym posmaruj olejem i steka wysmaruje olejem.
No to możesz go użyć, wbij go w bok steka po przewróceniu na drugą stronę i wysmaz powiedzmy do temperatury 56 stopni.
Też ten twój stek jest bardzo cienki to też nie pomaga
Tak sobie sprawdzaj, ten termometr to jest idiotyzm, przebijasz mięso i pozwalasz sokom z niego uciec. Patelnia mocno rozgrzana, żeby go od razu zamknąć.
#gotujzwykopem #jedzenie
Wyjmij go nawet więcej niż 30 minut przed smażeniem z lodówki
Sól bezpośrednio przed patelnia albo po usmażeniu
No i zależy od grubości steka, jak nie masz termometru to wal na oko, po 1cm steka = 1m na patelni
I to mocno rozgrzanej patelni z tłuszczem znoszącym takie temperatury, olejem roślinnym na przykład.
Później niech odpocznie z
@Ziemniak43212: nie, od razu rzucałem na patelnie
@Ziemniak43212: jak dużo?
1 minuta na dobrze wypieczonego?
Jak dużo soli? Ja wiem no tak normalnie, ja to na oko sobie daje, później można dosolić ewentualnie.
Mówiłem,że jak nie masz termometru to smaż na oko powiedzmy 1 minuta smażenie równa się 1cm grubości steka, ja nie wiem jakiego masz steka i jakiej grubości. Powiedz jakiego masz steka.
Poza tym dobrze wysmażony
@Ziemniak43212: Rostbef, grubość ok 1-1,5 cm, raczej jest to mięso od krowy mlecznej
@Ziemniak43212: mam tylko taki termometr
Jak długo rozgrzewasz patelnie przed dodaniem tłuszczu?
Rozgrzewam aż będzie dobrze rozgrzana ;p sprawdź sobie na przykład pryśnij z palca kroplą wody i zobacz czy mocno skwierczy, patelnię tylko delikatnie ręcznikiem papierowym posmaruj olejem i steka wysmaruje olejem.
No to możesz go użyć, wbij go w bok steka po przewróceniu na drugą stronę i wysmaz powiedzmy do temperatury 56 stopni.
Też ten twój stek jest bardzo cienki to też nie pomaga
Tak sobie sprawdzaj, ten termometr to jest idiotyzm, przebijasz mięso i pozwalasz sokom z niego uciec. Patelnia mocno rozgrzana, żeby go od razu zamknąć.