Wpis z mikrobloga

Hej. Zbliża mi się koniec ubezpieczenia auta i wskoczy zaraz następny roku zniżek, a zarazem czas na zmiany. Jak najkorzystaniej kupić inne auto, a stare sprzedać tak, by wykorzystać NCM polisy, a nie pozbywać się starego auta przed zakupem nowego?
W jakich krokach to najlepiej ogarnąć, by przepisać polise na następne auto?
Kupić auto i ubezpieczyć polise wyliczoną bez NCM, mając dwa auta sprzedać stare na spokojnie i potem anulować polisę nowego auta i kupić kolejną ale uwzględniając zniżki ze starego już sprzedanego, czy jak?

#uk
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Schabowy565: najtaniej wyjdzie kupno auta, przeniesienie ubez na nowe w dniu odbioru, wziecie nowej polisy na stare auto do momentu sprzedazy i anulowanie tej polisy pozniej.
  • Odpowiedz
nie mozesz sprzedac auta bez ubezpieczenia,

@brakloginuf: przeciez jak ktos kupuje od ciebie samochod to kupujacy wykupuje swoje ubezpieczenie np. Jedno dniowe zeby dojechac do domu. Wiec chyba bez roznicy czy ty masz ubezpieczenie.
Zawsze jak zmienialem samochody to odrazu zmienialem ubezpieczenie na nowy, a stary normalnie sprzedawalem. Przeciez nawet jak masz ubezpieczenie to nowy wlasciciwl nie moze na nim jezdzic.
  • Odpowiedz
  • 2
@mielonkazdzika jest pewna sytuacja że może, jesli ma ubezpieczenie na inny samochód i ma opcje kierowania innym ubezpieczonym autem,większość comprehensive to ma.
  • Odpowiedz
@Schabowy565: Kupujesz nowe auto. Przepisujesz swoją polisę na nowe auto. Na stare kupujesz jakaś polisę najtańsza. Masz 14 dni na bezkosztową rezygnacje z nowej polisy, a wiec i 14 dni na sprzedaż. U mnie wychodziło wtedy jakoś £1 za dzień ubezpieczenia - taniej się nie da.
  • Odpowiedz
  • 0
@motoinzyniere Jeszcze z innej beczki. Sytuacja u mnie wygląda tak, że od początku jestem ubezpieczony za pośrednictwem brookera 'pol-plan' i ostatnio podnieśli opłatę administracyjną o 50% i przy wyliczeniu na kolejny rok cena jest większa, niż za poprzedni xD
Na confused to samo prawie o połowę taniej wychodzi i teraz ogólnie planuję odłączenie się z ostatnim dniem od brookera i wykupienie juz samemu z porównywarki. Czy ta główna polisa musi w
  • Odpowiedz
Wazne zeby o sprzedazy auta w Uk jak najszybciej zawiadomic dvla ze nie jest sie wlascicielem tego auta w zwiazku ze sprzedaza od np jeszcze tego samego dnia.

Tym sposobem unika sie problemow z jakimikolwiek mandatami jakie kupujacy nalapie od razu po zakupie auta, czesto liczac na to ze to byly wlasciciel bedzie musial je zaplacic albo bedzie sie szarpac z windykatorami i udowadniac po fakcie, a to jest duzo trudniejsze.
  • Odpowiedz
@Schabowy565: Ja uzywam tylko confused. Przeszukałem już wszędzie i tam wychodzi najlepiej. Pol-plan czy inni zrobią dokładnie to samo szukając dla siebie jak najlepszej oferty na profit
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Schabowy565: odnosnie przenosin polisy - musisz oplacic oplate administracyjną za kazda zmiane w poliaie czyli np zmiane auta. Jak skonczy sie obecna polisa na miesiac przed mozesz szukac nowej przez porownywarki, kupic jedną jak wybierzesz, zaznaczyc ile NCB masz na koncie. Nastepnie do starego musisz zadzwonic i powiedziec ze nie chcesz autorenewal i odchodzisz i poprosic o NCB statement. Czasem na stronie polisy da sie pobrac lub przyjdzie mailem w
  • Odpowiedz