Aktywne Wpisy

jaroslaw-nitko +126
#konfederacja #heheszki
nie wiem gdzie to nagrane ale ten "czlowiek" powinien byc leczony psychiatrycznie - i na takie miernoty chca glosowac ludzie? . Normalnie dostal by juz w pysk za niszczenie cudzego mienia ale korzysta pelna geba z immunitetu
nie wiem gdzie to nagrane ale ten "czlowiek" powinien byc leczony psychiatrycznie - i na takie miernoty chca glosowac ludzie? . Normalnie dostal by juz w pysk za niszczenie cudzego mienia ale korzysta pelna geba z immunitetu

nocny-mirek +16
Co to jest lex tusk? Ktoś streści?
Z kogo debil, ze mnie czy kierowcy autobusu?
Sytuacja jak na obrazku. Autobus zatrzymał się na przystanku. Nie ma tam dla niego zatoczki ale jest poszerzona droga po lewej. IMO właśnie po to aby wymijać stojący autobus
Będąc w miejscu gdzie jest niebieskie auto, autobus ruszył bez włączania kierunkowskazu i zajechał mi drogę tak, że ledwo wyhamowałem.
Kierowca autobusy wyleciał z łapami i pyskiem i mnie zwyzywał od debili, że on tu z ludźmi jedzie.
Ja mu na to odpowiedziałem, że to on się włącza do ruchu to ma się upewnić czy w kogoś nie wjedzie.
Komentarz usunięty przez autora
@mutozostaw: autobus nie ma pierwszeństwa
@zwykly_login: czy było to w mieście czy poza? Czy przystanek jest odpowiednio oznaczony (znak)?
1.
Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.
2.
Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub
@zwykly_login: Autobusiarz debil, ale oni już tak mają, tak jak taksiarze.
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19970980602/U/D19970602Lj.pdf
Przeczytaj ten artykuł. Tu jest dużo sensowniej przeanalizowany ten przepis.
Jest to tak proste, że nawet Ty powinieneś zrozumieć. To kierunkowskaz zapowiadający manewr tworzy wymóg zmniejszenia prędkości.
Ustąpienie pierwszeństwa nigdzie się nie pojawia.