Aktywne Wpisy
Undying +284
Muszę się wyżalić, po niecałych 6 latach w kołchozie udało mi się znaleźć inną pracę, na tym samym stanowisku, w firmie 35km dalej i za stawkę około 3000 brutto większą. Mega się cieszę, ale przełożony dzisiaj o mało mi nie zaje*al za wypowiedzenie xd nasłuchałem się że nie mam co liczyć na podobną kasę tutaj, żebym to sobie dobrze przemyślał, że dojazdy mnie wykończą, że będę tego żałował i że mogłem przyjść
Ryptun +367
Z kategorii „nawet nie wiedziałam, że mi potrzebne, ale fajnie mieć” to dostałam piec do pizzy na urodziny od znajomych ( ͡° ͜ʖ ͡°) ma ktoś wypróbowany przepis na ciasto do pizzy? Też pewnie da radę zrobić w tym chleb albo bułki. Ani tego ani tego nigdy nie robiłam, ale ze względu na to, że ten piec jest prosty w obsłudze (wystarczy napalić drewnem ( ͡° ͜ʖ ͡°) ), to bym popróbowała coś.
https://docs.google.com/document/d/1MRwbbbTvpeREmDCans6zHDF7QBu_Ug6Hvl13XouvEbo/edit
2. Przygotuj sobie następujące składniki:
- 1000g mąki
- 600g wody
- 30g soli
- 1g świeżych drożdży
Wyrób ciasto, formując dużą kulę do powstania siatki glutenowej - jeśli kiedykolwiek piekłaś chleby to pojęcie "window pane" będzie znane.
Tutaj zaczną się czasy sprawdzone dla tej mąki, by kulki były rozciągliwe, a rant był nieco podniesiony.
Blok
http://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/
Wcześniej robiłam ciasto ze sporą ilością drożdży, wyrastało godzinę dwie i nie ma porównania z takim zrobionym z tych stron. No i sos, rozgniatano pomidory, nie gotowany. Powodzenia i smacznego.
A smak drewna w pizzy to tylko błąd przy wypieku.
Komentarz usunięty przez autora