Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Była u mnie zapłakana koleżanka, matka 6 letniego syna.
Od małego ma z nim duże problemy zdrowotne, dziecko często choruje, jest bardzo małe i drobne, ma problemy z sercem, wzrokiem. Syn jej jest nadpobudliwy, agresywny, ma duże problemy z koncentracją, przyswajaniem jakiejkolwiek wiedzy, czasami mam wrażenie, że nie wie co się do niego mówi. Od rówieśników odstaje pod każdym względem, mam syna w jego wieku, więc porównanie mam.
Była z nim w poradni psychologiczno pedagogicznej po sugestii przedszkolanki, choć ja i nie tylko sugerowałam jej, że coś jest nie tak.
Teraz czeka na diagnozę, ale z tego co pedagog i psycholog mówiły po badaniach, nie ma nastrajać się optymistycznie.
W między czasie była z nim w szpitalu, lekarz podpytywał czy piła a-----l w ciąży, bo jemu się wydaje, że dziecko ma fas. Koleżanka zaprzeczyła, że nie piła, on coś pomruczał i poszedł.
Wiem, że nie jest alkoholiczką, ale no właśnie.
Zaczęłyśmy rozmawiać i ona powiedziała, że zanim dowiedziała się, że jest w ciąży to była na dwóch zakrapianych imprezach i wtedy faktycznie piła. Jednak jak dowiedziała się, ze jest w ciąży, gdzieś w 3 miesiącu nie wzięła do ust alkoholu.
Czy faktycznie nie wzięła? Myślę, że nie, bo nie jest to tym dziewczyny której można byłoby to zarzucić. Jest wykształconą dziewczyną, zadbaną, mająca cele w życiu. Wiem, że w ciąży miała trudny okres, facet się ulotnił, niechciane dziecko, brak kasy, bo jeszcze studiowała, brak pracy. Jednak ten okres przetrwała moim zdaniem bardzo dobrze, miała pomoc rodziców, siostry, wszystko się pomału zaczęło układać.
I teraz to.
Myślicie, ze w takim przypadku to możliwe? żeby po dwóch imprezach urodzić dziecko z fas?
Zaczęłam o tym czytać i w sumie sama teraz nie wiem.

#pytanie #a-----l #dzieci #rodzicielstwo #psychologia #fas

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6381f2b54bf3873cacec66c2
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: Nawet po małej ilość alkoholu może być dziecko z FAS. Niektóre kobiety wypiją jedno p--o nie wiedząc, że są w ciąży i dziecko ma FAS, a czasem tej choroby nie ma. Powinna lekarzowi powiedzieć prawdę.
Czy dziecko ma cechy twarzy FAS?
  • Odpowiedz
z tego co pedagog i psycholog mówiły po badaniach, nie ma nastrajać się optymistycznie. W między czasie była z nim w szpitalu, lekarz podpytywał czy piła a-----l w ciąży, bo jemu się wydaje, że dziecko ma fas.

@AnonimoweMirkoWyznania: wkuwria mnie że rachunek za coś takiego płacimy wszyscy, włączając społeczeństwo i dzieciaka.
Bądz taką karyną jak tylko chcesz ale zadbaj o to żeby skutki dotknęły tylko ciebie.
  • Odpowiedz
kot: Jaką ma twarz to dziecko? Czy jego rysy przypominają rysy dzieci chorych na FAS? Można łatwo to sprawdzić na necie.
Co do alkoholu to nie zbadano jaka jest bezpieczna dawka alkoholu dla kobiety w ciąży, więc przyjmuje się, że żadna dawka nie jest, ale doświadczenie życiowe pokazuje, że wszystkie dzieci z FAS jakie znałam miały matki meneli, żulice które piły nie dwa razy ale codziennie w ciąży.
Są inne wady
  • Odpowiedz
@thorgoth: no to atakuj Państwo, kiedy idziemy wszyscy? ;) Czy oprotestujemy ten stan rzeczy emigracja?
Pomoc społeczna powinna być Mirku.
My po prostu nie mamy na nią hajsu, bo wzięliśmy z kredytu żeby wygrać wybory. To znaczy partia wzięła.
Ale ogólnie się zgadzam że patologii stop, a tu widzę całe bingo zaznaczone. Niby nie, jak op pisze o koleżance - a jednak
  • Odpowiedz
no to atakuj Państwo, kiedy idziemy wszyscy? ;) Czy oprotestujemy ten stan rzeczy emigracja?

Pomoc społeczna powinna być Mirku.

@interpenetrate: no dobrze ale nie istnieje państwo które jest w stanie pomóc każdemu. Mało masz patoli w UK którzy ciągną wszelkie możliwe benefity, mają wszelką możliwą pomoc włączając psychologiczną ale i tak piją w ciąży/katują dzieci?
Nie każdy musi mieć dzieci. Nie każdy się do tego nadaje, nawet jeśli wszystkie państwa
  • Odpowiedz