Wpis z mikrobloga

Tysiące pracowników Twittera odpowiada "Nie!" na żądanie ponadnormatywnej pracy przez Elona Muska

Elon Musk dał swoim pracownikom ultimatum - ponadnormatywna praca w Twitterze 2.0 albo 3 miesięczna pensja i pożegnanie się z pracą. Z 7000 pozostało około 700 :) Na ścianie siedziby Twittera wyświetlane są napisy: "Space Karen, worthless billionare"

TL;DR;
Elon Musk dał pracownikom ultimatum: albo klikniecie do godziny 17:00 w formularzu Google, że chcecie pracować nad Twitterem 2.0 albo zostaniecie zwolnieni i dostaniecie 3 miesięczną odprawę.

Prawdopodobnie 75% pracowników wybrało to drugie. Oznacza to, że w ciągu trzech tygodni z 7 000 pracowników zostało około 1 000.

Źródła podają, że część systemów krytycznych nie posiada ani jednego pracownika, który ma o nich wiedzę.

https://www.wykop.pl/link/6906375/tysiace-pracownikow-twittera-odpowiada-nie-na-zadanie-ponadnormatywnej-pracy/

#elonmusk #twitter #technologia
  • 69
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kaczan34: Faktycznie, były pewne przesłanki, przyznam że sam dalem nabrać się na medialną personę Muska, nakręconą dodatkowo popkulturą, jego występami na przykład w Big Bang Theory czy Rich and Morty. Jak tak wszedłem nieco w temat to jego działania od dłuższego czasu były śliskie, zwłaszcza gdy pooglądałem opisy jego wspaniałych inwestycji ( polecam kanał Adam Something, jedzie w nich pomysły Muska w stylu Hiperloop, czy innych wielkich innowacji )
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: nie znajdę teraz linka do artykuły ale rano czytałem w angielskim wydaniu, że zgodnie z prawem Kalifornii wszystkie sprawy zwolnionego pracownika należy załatwić w 72 godziny od wręczenia wypowiedzenia. A z powodu skali odejść a także korzystająca z postawionego ultimatum i ilości pracy z firmą również pożegnały się cała księgowość i HR...
  • Odpowiedz
@wyqop: Elon trochę przywykł do innej rzeczywistości.

U Elona (Tesla czy tej jego SpaceX) zawsze był z-------l, listy motywacyjne na wejście i nikt nie narzekał, dlatego że bazuje on na pracownikach którzy chcą pracować właśnie tam - bo "wysyłają ludzi na Marsa", bo "rewolucja w transporcie" czy praca dla "Kolumba XXI wieku".
I tam jak Elon mówi, to wszyscy z zachwytem chłoną i nie dyskutują.

Trochę to przypomina sytuację z gamedevu, gdzie ludzie
  • Odpowiedz