Wpis z mikrobloga

Byliby jacyś zainteresowani appką do planowania tras pod wykopowe kwadraty? Brouter pozwala na tworzenie własnych warstw. Wystarczy wskazać adres współpracującego serwera.

Zrobiłem taki serwer do odpalenia lokalnie. Pobiera on jednorazowo jsona (żeby oszczędzić transfer, bo on ciągle rośnie) z rowerowyrownik.pl/mapa, po czym udostępnia lokalnie link pod którym Brouter korzysta z niego jako źródło informacji o wykopowych kwadratach. Myślę że ułatwi to trochę planowanie.

@StulejmanWielki @PrzekliniakCQ wiem, że Wy aktywnie bierzecie udział w poszerzaniu kwadratów. Chcecie potestować jeśli zrobiłbym gotową appkę?

#kwadraty #rower
Paczekwmasle - Byliby jacyś zainteresowani appką do planowania tras pod wykopowe kwad...

źródło: comment_1668732206rSAhVT7nBNK7Sz7wOvRsdu.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Paczek_w_masle: fajne, przydałoby się może w nowej wersji mapy ( ͡º ͜ʖ͡º).
Tak z ciekawości, przerabiasz jsona z mapy na xml i podajesz go potem jako customową warstwę w BRouterze?
Działa toto jakoś w miarę płynnie przy takiej ilości obiektów na jednej warstwie?

Sam się zastanawiałem czy nie zrobić jakiegoś rozszerzenia do chrome/ff w stylu tego ze statshunters (dokładanie warstw jak np w route builderze
kapitantaca - @Paczekwmasle: fajne, przydałoby się może w nowej wersji mapy ( ͡º ͜ʖ͡º...

źródło: comment_1668747312oWHFFJ1Zim6c7arRdlYpO1.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Brouter pozwala na tworzenie własnych warstw

@Paczek_w_masle: na pewno taka warstwa ułatwiłaby rysowanie w BRouter. Planuję w nim trasy, a do tej pory żeby być pewny, czy ślad łapie "określone" kwadraty, muszę na bieżąco generować GPX-a i wklejać go na mapę kwadratów @kapitantaca. Daje tak radę pracować, ale jeżeli byłaby możliwość to uprościć, to czemu nie, można spróbować, ale jak @StulejmanWielki napisał, bliżej wiosny dopiero ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Tak z ciekawości, przerabiasz jsona z mapy na xml i podajesz go potem jako customową warstwę w BRouterze?

@kapitantaca: nope. Json ładuje do tablicy prawda/fałsz która ma wszystkie kwadraty. Z pewnym offsetem, żeby nie robić ogromnej tablicy niepotrzebnie. I to w sumie wszystko jeśli chodzi o przechowywanie danych po mojej stronie.

Ten link o którym pisałem ma format adres-do-api/{zoom}/{x}/{y}. Jak poruszasz mapką, to BRouter dzieli mapę na kafelki i odpytuje API i każdy kafelek, gdzie zwracana jest warstwą lub
  • Odpowiedz
  • 1
@Paczek_w_masle: no ja jestem autorem, chociaż nie ma się czym chwalić, głównie z powodów wymienionych przez ciebie, po prostu nie umiałem wtedy lepiej ¯\_(ツ)_/¯, a było to kilka lat temu.

Odnośnie warstwy, to znaczy że dodajesz nowy basemap layer... Czyli generujesz serie plików PNG z wyrysowanymi kwadratami, ciekawe czy tylko brouter ma taką opcję, muszę się tym zainteresować ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Ja generuje mapę przy użyciu pixi.js (o wiele wydajniejsze przy ogromnych ilościach obiektów od zwykłego canvasa), kombinowałem swojego czasu z basemapami... Czyli moje pytanie o wydajność nie ma tutaj sensu, bo to są zwykłe obrazki nie obiekty - dalej bardzo fajne, można by to jakoś zintegrować z
  • Odpowiedz
  • 0
@Paczek_w_masle no mapka ma coś koło 2lat, może trochę więcej nie pamiętam dokładnie, chodziło mi o to że kilka sztuczek nowych się nauczyłem od momentu jak tamto pisałem ( ͡° ͜ʖ ͡°).
A z tymi warstwami, to nosiłem się kiedyś z zamiarem generowania mapy tak jak ty to robisz, czyli zrobić dodatkowy layer i ciągnąć mapkę kwadratów z PNG, ale po jakiś wstępnych testach stwierdziłem, że dla
  • Odpowiedz
Poczuć się jak Amundsen na biegunie.

@matka19002: Żebyś się nie poczuł, jak Robert Scott 17 stycznia. Bóg wybaczy Ci pychę, ale Podkarpacie niekoniecznie.
( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
@Paczek_w_masle: w sumie, jako że pogoda niekwadratowa, to pora przejść na kwadraciki. Może testowo apka pod www.squadrats.com?

@StulejmanWielki: problemy techniczne i niestety nie udało mi się spakować tego do jednego pliku. No chyba że nie boisz się konsoli, to mogę dać Ci dostęp do repo i powinno śmigać. Jest też opcja numer 3, czyli wystawie to gdzieś w necie i będzie to ogólnodostępna appka. Postaram się to jeszcze
  • Odpowiedz