Aktywne Wpisy
frugASS +41
co tu sie staneło
ChlopoRobotnik2137 +179
Nie wiem jak wy, ale ja szykuje się do spania. Dziś spanie będzie pod chmurką , ale z takimi widokami (。◕‿‿◕。)
Jeszcze tylko zjem sobie trochę jagód bo akurat rosną pod nosem
#zlomkiemprzezswiat
Jeszcze tylko zjem sobie trochę jagód bo akurat rosną pod nosem
#zlomkiemprzezswiat
Nie wiem, czy tak bardzo zaplątaliśmy się w ziemskich problemach, czy też fakt, że człowiek postawił pierwszy krok na drodze powrotu na Księżyc to w dzisiejszych czasach już nic ważnego i ciekawego. Fakt, że misja jest bezzałogowa jakoś mnie nie przekonuje, bo przecież ma przetestować cały statek, który już za 2-4 lata zaniesie załogową misję na Srebrny Glob.
Dla tej nielicznej grupki, którą jeszcze to jara wrzucam link do zapisu ze streamu NASA ze startu:
https://www.youtube.com/watch?v=CMLD0Lp0JBg
#astronomia #kosmos #nasa
@thedestroyerofeels: Główny powód, dodatkowo SpaceX przyzwyczaił nas do wysyłania bezzałogowych w kosmos i już nie robi to wrażenia na laikach.
Na pocieszkę właśnie zauważyłem, że tag #nasa zawalony postami o starcie.
@thedestroyerofeels: Artemis 1 to nie jest lot na Księżyc tylko bezzałogowy lot w stronę Księżyca. Artemis 2 to nadal ma być tylko lot w stronę Księżyca, choć załogowy. Dopiero Artemis 3
@thedestroyerofeels: Tyle razy to przekładali, że sądziłem że znowu tylko przełożą.
A tu niespodzianka :)
Dla takich jak ja skrot:
The rocket had a number of important manoeuvres to perform high above the planet to get the Orion capsule on the right path to the Moon. All were performed "outstandingly", said John Honeycutt, Nasa's SLS programme manager.
Josef Aschbacher is director general of the European Space Agency (Esa): "We have to make sure that Orion is powered safely to the Moon, circles the Moon, and then, as you know, we have to bring it back safely to Earth, making sure that the entry of the capsule into the atmosphere in on the right trajectory and at the right angle so that it can land in the Pacific Ocean. Yes, our job starts now, and it's a