Wpis z mikrobloga

Dziś w #gotujzwykopem makaron z pesto bazyliowym ()

30g liści bazylii (cała „doniczka”)
30g orzeszków pinii
10 tartego parmezanu
70ml oliwy
sól, pieprz
100g makaronu

Orzeszki piniowe wrzucamy na patelnię i prażymy przez kilka minut do lekkiego zarumienienia. Liście bazylii myjemy a parmezan trzemy na drobno. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do pożądanej konsystencji.

Makaron gotujemy, odcedzamy i mieszamy z pesto. Po nałożeniu na talerz można dorzucić listki bazylii i pomidorki koktajlowe.

Pesto można przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni. Przekładamy do słoiczka, na wierzch wylewamy dodatkową warstwę oliwy i szczelnie zakręcamy.

Kcal na porcję (100g nieugotowanego makaronu + 2 łyżki pesto):

544kcal
B:16g
T:18,6g
W:71g

Proszę się częstować! ʕʔ

#dieta #przepisy #gotowanie

ZjemCiBuraki - Dziś w #gotujzwykopem makaron z pesto bazyliowym (。◕‿‿◕。)

30g liści...

źródło: comment_16684532636ypAq9YEA5X0vyPeXlDmFV.jpg

Pobierz
  • 1