#piernik @voliereen proszę, fotki przepisu specjalnie dla Ciebie! Ze zmian, które zawsze wprowadzam, to dzielę ciasto na 4, a nie 3 placki i później przekładam: placek - powidła - placek - masa z orzechów włoskich - placek - powidła - placek. Wszystkie masy do przekładania na gorąco. W razie problemów z odczytanie służę pomocą.
@zgubilam_kredki: mój ulubiony piernik. W nowszej wersji zamiast powideł, polewany albo przekładany czekoladą. Po upieczeniu też fajnie jak postał kilka dni. Czyli zwykle jadło się już po świętach.
@brakslow: ja zwykle piekę placki piernikowe tydzień przed świętami i odkładam na 2-3 dni. Później przekładam gorącymi masami (piernik szybciej mięknie) i znowu odkładam na 2-3 dni. Dopiero później kroję na mniejsze pierniki, oblewam czekoladą, dekoruję orzechami włoskimi i plastrami kandyzowanej pomarańczy własnego wyrobu. W zasadzie im dłużej postoi, tym lepiej smakuje, a najlepiej po nowym roku. Też go uwielbiam!
Wpis z mikrobloga
Skopiuj link
Skopiuj link