@scala_dev: Na ostatnie dokumenty z wykonywanych obowiązkowych przeglądów. Jeśli robione w OAMTC czy ARBO albo w ASO to przestudiuj historie usterek i napraw. W sieci można dostać pełną historie nawet tych przeglądów które auto nie przeszło ale przeważnie są to usterki związane z zużyciem części eksploatacyjnych.
Nie kupiłbym auta z komisu, od Turka czy jakiegoś dziwnego typa. Kupiłem dwa auta bezpośrednio od właściciela, czyli byłem u niego w domu itp i nic nie wyszło podczas użytkowania.
@scala_dev: Zapomniałem dopisać. Jeśli właściciel jeździł na przeglądy do jakiś małych warsztatów a szczególnie tureckich czy jugo to unikaj tego jak ognia. Auta po około 5-7 latach zaczynają tu mocniej trzepać na przeglądach i sam sprzedałem jedno auto choć było naprawdę w stanie igła (silnik, zawieszenie) bo niestety ogniska rdzy mi się pojawiały na podwoziu. Naprawy przedprzeglądowe przestały być opłacalne i auto poszło na eksport. W OAMTC nie miałem szans
@scala_dev na poważnie myślisz o przeprowadzce.(✌゚∀゚)☞ Musi mieć wszystkie dokumenty typu Typenschein, Zulassungsschein itp. Ważny przegląd. Jako prywatny kupiec nie masz oficjalnie prawa kupić auta bez przeglądu - ale to trochę martwy przepis. Jak byś kupował z regionu gdzie jest fest zima, to obowiązkowo ma mieć konserwację podwozia - tu sypią zimą na potęgę i kilkuletnie auta mogą być zgnite. Do ubezpieczenia najlepiej iść do maklera I on policzy . Ewentualnie jest jeszcze
Przecież od lat wiadomo, że sytuacja się powtórzy. Jak był niski poziom, można było wyjechać koparkami i pogłębić. Wtedy woda by sobie przepłynęła bez problemu.
Jaki ubezpieczyciel najlepiej i jakie opcje przy zakupie polisy brać pod uwagę?
Plus jako bonus pytanie jakie macie auto (model, rocznik, silnik) i ile płacicie ubezpieczenia? Tak żebym pi razy drzwi wiedział jakie to są koszty
Nie kupiłbym auta z komisu, od Turka czy jakiegoś dziwnego typa. Kupiłem dwa auta bezpośrednio od właściciela, czyli byłem u niego w domu itp i nic nie wyszło podczas użytkowania.
Jest opcja przeglądu przedzakupowego w https://www.oeamtc.at/mitgliedschaft/pruefdienst-leistungen/kauf-ueberpruefung/ ale jak sam widzisz po niemiecku wszystko i OAMTC ma też tendencje do przesadyzmu więc trzeba też brać poprawki na to co
Musi mieć wszystkie dokumenty typu Typenschein, Zulassungsschein itp.
Ważny przegląd. Jako prywatny kupiec nie masz oficjalnie prawa kupić auta bez przeglądu - ale to trochę martwy przepis.
Jak byś kupował z regionu gdzie jest fest zima, to obowiązkowo ma mieć konserwację podwozia - tu sypią zimą na potęgę i kilkuletnie auta mogą być zgnite.
Do ubezpieczenia najlepiej iść do maklera I on policzy .
Ewentualnie jest jeszcze