Wpis z mikrobloga

Mam taką rozkminę jeżeli chodzi o #kruptowaluty

#btc i wszystko oparte na blockchain może upaść?
Powiedzmy że #bitcoin przy obecnych spadkach, dojdzie do pułapu, gdzie nie będzie się go już opłacało kopać żadnymi metodami. Co wtedy? Czy nie wywoła to paniki, dlaszych spadków aż do 0? Nie ma kopaczy = nie można rejestrować już transakcji = koniec krypto opartych na blockchain?

Czy ja źle myślę?

#kiciochpyta #finanse #gielda
Przegrywex - Mam taką rozkminę jeżeli chodzi o #kruptowaluty

#btc i wszystko opart...

źródło: comment_1668031356rz8QpPHfnmCszLwufubRjI.jpg

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
@wmw987: Oczywiście, ale wtedy trudność odszyfrowania bloku była o wiele wiele mniejsza, ona ciągle rośnie i to wykładniczo z tego co kojarzę. Więc w pewnym momencie opłacało się go kopać jak był po $1, ale co jeżeli nie będzie się już oplacało, powiedzmy po $10,000 bo koszty energii będą o wiele większe?
  • Odpowiedz
@Przegrywex: Trudność kopania dostosowuje się dynamicznie do sytuacji, jak kopanie przy obecnych cenach staje się nieopłacalne to coraz więcej górników przestaje kopać, więc spada moc sieci, więc spada trudność kopania i tym co nadal kopią zaczyna się znów opłacać. Proste.
  • Odpowiedz
@Przegrywex: trudność kopania się dynamicznie dostosowuje do sytuacji, jak kopanie przy obecnych cenach staje się nieopłacalne to coraz więcej górników przestaje kopać, więc spada moc sieci, więc spada trudność kopania i tym co nadal kopią zaczyna się znów opłacać. Proste.

@ricco7: jestes tego pewien, masz jakies info dot. algorytmu jak on dziala? Bo z tego co kojarze to chyba ciagle trudnosc rosnie i tyle
  • Odpowiedz
@TrueShutDown: algorytm jest taki żeby nowy blok był kopany mniej więcej co 10 minut, jak spadnie moc sieci to ten czas się wydłuży więc algorytm obniży trudność żeby nadal nowy blok był co 10 minut, to tak z grubsza
  • Odpowiedz
@TrueShutDown: „ Bitcoin’s mining difficulty is updated every 2,016 blocks (or roughly every two weeks). This is why each 2,016 block interval is called the difficulty epoch, as the network determines whether the activities of miners for the last two weeks have reduced or increased the time it takes to mine a new block. If the time it takes is below 10 minutes, the mining difficulty will be increased. The
  • Odpowiedz
@Przegrywex: 21 milionów, bo co jakiś czas ilość generowanych BTC na blok zmniejsza się i w końcu spadnie do zera, a górnicy będą utrzymywać się tylko z opłat za transakcje
  • Odpowiedz
Ok teraz to jest dużo, no ale jezeli faktycznie jeden komputer miałby to kopać, to szybko to wykopie i co wtedy?

@Przegrywex: Bitcoin jest tak zaprogramowany, że średnio sieć kopie x btc co 10 minut, a x jest stały przez 4 lata. Więc niezależnie ile komputerów liczy, ostatni btc będzie wykopany za ponad 100 lat.
  • Odpowiedz