Wpis z mikrobloga

Bo ja wiem? To tylko stanowisko w hierarchii - która najpierw w ogóle musi istnieć.
Misiek może się jednogłośnie obwołać papieżem jedynym prawdziwym - przy w porywach 10 wyznawcach i 1 kapłanie - to niczego nie zmieni.
@PanZbigniew99: prawo do lektyki miał tylko papież, biskup zawsze musiał zasuwać z buta.
@sierpien22: to byłby drugi palmarianizm, tyle tylko, że taki polski. Samozwańcze obwołanie się papieżem to jedna z największych herezji i ekskomunika z automatu dla samozwańca i dla jego zwolenników. Katolikom zabronione jest w ogóle utrzymywanie kontaktu z taką osobą. Myślę, że Misiek nie ma aż takich jaj żeby aż tak daleko się posunąć bo co innego być
@sierpien22: Williamson jest ekskomunikowany za sedewakantyzm - uznawanie, że Tron Piotrowy nie jest ważnie obsadzony, na razie o Miśku jest dość cicho, ale jakby obwołał się papieżem, to mówiłyby o nim wszystkie media w kraju, jako o ciekawostce, że mamy obecnie papieża Polaka. W przedmiocie Miśka wypowiedziałby się też głośno Episkopat stwierdzając, że gość jest heretykiem i ma ekskomunikę z automatu, a jego ruch to zwykła sekta. O warzywach wszyscy mówiliby,
@galicjanin: Miśkowi to chyba rozgłos nie przeszkadza...
Z tym publicznym napiętnowaniem to chyba w dzisiejszych czasach przesadzasz. Kiedyś takie coś faktycznie mogło utrudniać życie, dla sekty to tylko kolejny "dowód", że cały świat przeciwko ich słusznej postawie.
A kto wie, może dzięki rozgłosowi znaleźli by się nowi członkowie?
No i tak od żartu doszliśmy do poważnych rozważań :)
@galicjanin: a ekskomunika Wiliamsona nie jest dlatego, że po zdjęciu przez Benedykta XVI ekskomuniki dla 4 biskupów wyświęconych przez Lefebvre'a ten wyświęcił kolejnych biskupów bez zgody Rzymu?