Wpis z mikrobloga

Czyli widzimy, że młodzi nie dbają o ekonomię tylko wolą się dawać na lewo i prawo dziewczynie czy chłopakowi bez odpowiedzialności
#usa
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MrNeko: A co Rep potrafią ostatnio dobrego w temacie ekonomii? Jedyne z czym ostatnio walczą, to prawa do aborcji oraz inne społeczne i jeszcze głębsze kumplowanie się z radykalizmem religijnym. O gospodarce niczego ciekawego nie mówią. W swoich stanach wydają ogromne hajsy na akcje społeczne walczące ze wszystkim co im nie pasuje. To co się dzieje z obecnymi wyborami, które w obu instancjach byłyby łatwe do wygrania dla czerwonych, to
  • Odpowiedz
@hiloyt:
Jak Biden brał urząd po Trumpie to miał niską inflację
Teraz nawet po uchwaleniu ustawy antyinflacyjne przez Bidena to ta inflacja im nie spada
  • Odpowiedz
@MrNeko:
Stany gdzie od dekad rządzą republikanie są ostatnie w klasyfikacjach gospodarki czy edukacji, stanu zdrowia i długości życia.
Swoją drogą w czerwonych stanach jest dużo więcej nastoletnich ciąż, więc nie mogłeś się bardziej mylić niż w oryginalnym poście.
  • Odpowiedz
@MrNeko: Ale naprawdę uważasz, że Trump by powstrzymał inflację? Chyba nigdy nie czytałeś co on odwalił gospodarczo dla swojego kraju. Wchodził na stołek za czasów najdłuższej ekspansji gospodarczej w historii Ameryki. Obiecał zredukować (w 4 lat) i wyeliminować (w 8 lat) dług publiczny. Nie udało się. A co się udało?
Zatwierdził ogromne pieniądze idące na gov. Braki w budżecie federalnym wzrosły o prawie 50%. Dług publiczny wzrósł o 39%.
A
  • Odpowiedz
@hiloyt: Tymczasem w realny świecie DeSantis zrobił więcej dla edukacji publicznej na Florydzie niż jakikolwiek Dem którzy tylko gadają o dyskryminacji a potem nic nie robią by poprawić warunki w w biednych czarnych dzielnicach.

Dług publiczny wzrósł o 39%.

@hiloyt: Dług publiczny za Trumpa stał w miejscu względem PKB. Wzrósł dopiero dzięki dodrukowi kowidewemu który był głównie dlatego że dem zamykały swoje stany i niszczyły gospodarkę. No i
  • Odpowiedz
@Zuben: Czekaj, co ma DeSantis do Trumpa? Ale jak już o nim mówimy, to faktycznie dużo zrobił dla szkół. Szczególnie dla strzelaniny w Stoneman Douglas High School oraz October Revolution Day w szkołach.

A co do długu publicznego, to nie wiem w jakiej bajce żyjesz, ale faktycznie masz tam kolorowo. Typowe gadanie - Rep przegrali, to fałszywe wybory, coś się Trumpowi nie udało/coś pogorszył w kraju, to na pewno pokłosie
  • Odpowiedz
Trzeba Ci chyba przypomnieć, że Trump to też niemal cały 2020 (czyli tak naprawdę wszystko co się wydarzyło w 2019 + 2020) :). Biden rządzi od sty 2021.

Takżemy patrzymy na dane 2017-2020, nie 2016-2019 :).

@hiloyt: Przecież ci napisałem że zadłużenie z 2020 to winna dem którzy zamykali stany i wprowadzali hard lockdown. A Biden je powiększył dodatkowo mimo że rządził w roku że szczepionkami gdzie jakiekolwiek obostrzenia były
  • Odpowiedz
@hiloyt: Już nie wspominając że wszystkie pakiety pomocowe które rozdmuchały wydatki w 2020 to uchwalił demokratyczny kongres. Repo ponoszą winne jedynie za większy deficyt w 2019 na skutek obniżki podatków którą uchwalili.
  • Odpowiedz
https://www.politifact.com/factchecks/2021/oct/08/facebook-posts/no-donald-trump-didnt-lead-greatest-economy-histor/

@Zuben: Naprawdę dalej chcesz utrzymywać ten poligon fikcji, który sobie wyokreowałeś i robisz dosłownie to samo co w innym poście sprzed kilku dni, gdzie cię wyjaśnili dość jasno, że Repy prawie zawsze orają kraj i Dem sprzątają? Jest o tym ogrom artykułów, ba, badań ekonomicznych.
Repy może "pomagają" swoim obywatelom, ale kosztem ogromnych szkód dla kraju. Gdyby objęli regularne rządy na 8-12 lat, to by nie było co zbierać. Oni wiedzą
  • Odpowiedz
https://www.politifact.com/factchecks/2021/oct/08/facebook-posts/no-donald-trump-didnt-lead-greatest-economy-histor/

@hiloyt: Ale co tu dowodzisz czy ja postawiłem tezę którą obala artykuł że za Trumpa była najlepsza gospodarka w historii? Nie nie postawiłem jej zwracam tylko uwagę że dług publiczny był stabilny do momentu covida, gdy wystrzelił tak jak w każdej gospodarce świata z wyjątkiem kilku krajów jak szwecja gdzie dzięki odważnej polityce wzrost był dojść niski. Co do samej polityki gospodarczej Trumpa to była średnia a jej kulminacją
  • Odpowiedz
  • 0
@hiloyt w USA akurat katolicyzm jest bardziej otwarty, a co lepsze, więcej Katolików głosuje tam na demokratów (na szczęście). Więc proszę mi tutaj ich nie szkalować ;)

Odpowiednikiem większości naszych polskich Katolików w USA są albo Katolicy głosujący na Republikanów, albo odłamy protestantyzmu.
  • Odpowiedz