Wpis z mikrobloga

#informatyka #internet

Myślę nad przejściem na internet mobilny, bo jedyne łącze jakie mam dostępne, jest od zawsze bardzo niestabilne (kiedyś mieliśmy sieć osiedlową, teraz tylko UPC i Orange, po tych samych kablach i jest tragedia), bardzo często mam przerwy w dostawie i spadki pingu, co dla gracza jest przykre, zgłaszam regularnie od lat, naprawiają, mija miesiąc i wszystko wraca do "normy"... ale ten limit 500GB, czy tam 1000GB... nie wiem czy starczy, nie mam takiego wyobrażenia ile mogę zużywać oglądając codziennie rzeczy, grając, torrentując, ja żyję w internecie w zasadzie... czy mogę to jakoś zmierzyć, albo zapytać mojego operatora o moje zużycie? Obecnie jestem w UPC.

Przy okazji zapytam się, czy ktoś ma internet mobilny Netia 5G? Duży limit (porównując do innych), a deklarowane prędkości lepsze niż to co mam obecnie... ale wiem, że prędkość to nie wszystko, mamy jeszcze ping, procent dostarczanych pakietów... w końcu moje UPC też na speedteście wypada dobrze, tylko w praktyce jest gorzej... a minimalny okres umowy to 24 m-ce, nie chciałbym utknąć z kolejnym gównem i trochę się cykam zmienić... przed chwilą czytałem jakiś komentarz na wykopie o tym, że sieci mobilne to rak i "nie można potem w miastach z telefonu korzystać, bo wszyscy na sieciach mobilnych", cóż, trochę samolubnie to powiem, ale czy z tego mojego internetu też "nie będę mógł korzystać" okresowo? Bo tego w zasadzie chciałem uniknąć tą całą operacją, zapłacić więcej i mieć limit, ale w zamian dostać stabilność... a z mojego internetu mobilnego w telefonie (Orange) jestem zadowolony i w domu nawet nie włączam wifi, bo ciągle i tak laguje albo rozłącza, wolę mobilny...

• 9
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@s_theCapt: w lapku z tego co pamiętam to jest dostępna informacja ile pobrałeś mb/gb. Kiedyś na wakacjach korzystałem z neta mobilnego tylko i wyłącznie to coś około 200 GB bodajże starczało
@Szymonv8: ale ja w domu 2 kompy, żadnego laptopa, do tego TV z Netflixem/YouTube... ten TV to mógłbym sobie odjąć, odtwarzać go z kompa przez miesiąc, a kompy dodać do siebie... ale na jednym kompie mam 2 systemy, Linux i Windows, także trzeba by dodać 3...
@s_theCapt: z konieczności musimy w domu używać mobilnego. duży dom, sporo użądzeń. Nie pamiętam kiedy już mam kolejny internetmobilny bez ŻADNEGO kagańca. Od czasów modemów 3g i blueconnect bodajże...
@wojciet: ja mam w domu kable poprowadzone do każdego pokoju od routera, jestem zaciekłym wrogiem wifi, bo zawsze liczył się dla mnie ping :D więc router do tego 5G też bym pewnie kupił taki który ma ethernet, a nie ten domyślny
@s_theCapt: Słusznie. Jak stawialiścy dom to również poszedł ethernet po pokojach:) w tej chwili już nie wile zostało z tej instalacji bo w zasadzie oprócz jednej stacjonarki i jednego dekodera sat (streamuje z niego tv) to wszyscy tylko na wifi. Dom 240m2. Na piętrze mam ruter 4g Dlinka z 4 ethernet a od niego kabel idzie na parter do tplinka. 2 sieci wifi DOMUS1 i DOMUS2. Żadnych od lat provblemów z
wojciet - @s_theCapt: Słusznie. Jak stawialiścy dom to również poszedł ethernet po po...

źródło: comment_1667953132Z2G04aBDO7mERCSybEKCcf.jpg

Pobierz