Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Aloha!
Czy oprócz obudowy Fractal design Define 7 XL znajdę coś podobnego co pomieści minimum 16 3,5" dysków w środku?

Planowałem sobie zrobić NASa z czegoś pokroju Della R720XD, ale głośne to jak stado szpaków, więc teraz kombinuję z czymś co sam złożę.

Teraz mam NASa zrobionego z wiekowego HP Z420, ale więcej niż 8 HDD 3,5" już tam nie wcisnę chociaż się staram ( ͡º ͜ʖ͡º)

#pcmasterrace #komputery #serwery #kiciochpyta #pytanie #nas #backup
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Raie: zdjęcia i filmy, ale z lustrzanek/telefonu. Na ciul mi trzymać filmy jak jest Netflix/HBO ¯\_(ツ)_/¯
@L3gion: mhm, tylko te dyski muszą w czymś siedzieć...
  • Odpowiedz
@Migfirefox: Podejrzewam że przejrzenie tego i szczere ocenienie "czy muszę chomikować każde jedno zdjęcia / film jakie zrobiłem" oszczędzi ci sporo kasy i prądu. Ale odpowiadając na pytanie, poszukaj starszych bud XL Fractala, Define XL R2 choćby. A do Z420 spokojnie wciśniesz więcej dysków wyprowadzając je do zewnętrznej obudowy SAS.
  • Odpowiedz
  • 0
@L3gion: Wolałbym uniknąć zewnętrznej obudowy, bo na razie trzymam tego NASa i stację roboczą w "salonie", i nie chcę dokładać kolejnej budy ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Migfirefox: z dwóch telefonów dokładam co miesiąc z 50 GB Jeszcze jednego TB nie zapełniłem. No jak z lustrzanek to nie dziwne. A co do filmów to mam kolegę co kolekcjonuje filmy po reżyserach lista i powiem że chętnie bym te kilka TB przytulił. Na netflixach tego nie ma.
  • Odpowiedz
o na razie trzymam tego NASa i stację roboczą w "salonie", i nie chcę dokładać kolejnej budy ¯_(ツ)_/¯

@Migfirefox: Stawiam że jak większość szybko pękniesz i zainwestujesz w jakieś Synology xD
  • Odpowiedz
@Migfirefox: nie wiem ile ty tego masz. Jeśli nie masz backup chociaż na drugim dysku to cieniutko. Jak to jest 15TB danych bez backup to straszna lipa :D Potrzebujesz z 50 TB na teraz. :D
  • Odpowiedz
  • 0
@Bad_Wolf: fajne, ale tu się nie sprawdzi bo w Z420 już w miejscu 5,25 już siedzą dyski.
@L3gion: @Raie: Synology odpada bo musi to by PC z Windą, bo wsio leci na serwery Backblaze. Na ten moment mam 11 TB. W tym backup terabajtowego dysku z lapka, takiego samego ze stacji roboczej, i jeszcze planuję tak załatwić backup karty 4x512GB w RAID0 z tej stacji.
  • Odpowiedz