Wpis z mikrobloga

hej mam takiego kompa
Procesor Intel(R) Core(TM) i7-6700 CPU @ 3.40GHz, 8,00 GB RAM

dostałem od brata karte graficzną gtx1660ti

i podczas grania mam spadki FPS. Przez 5 min jest ok a potem się przycina i spada do ok. 20 FPS oraz temp. pokazuję ok. 90 C

czy to może być wina procesora? jest troche stary ma z 6 lat na pewno
Czy może być jakiś inny powód?
Sterowniki są poaktualizowane przez Geforce Experience
Co może pomóc na normalną gre?
Grałem w Dying Light. Wcześniej miałem kartę gtx960 i było w miarę spoko gra

#gry #komputery #kartygraficzne #informatyka #grykomputerowe
  • 54
@tomwoj343: Mam na myśli cienki kabelek od wentylatorów przypięty do pcb karty, nie 8 pinowe złącze od zasilacza. Jak w afterburner zmieniasz wykres na 100% a wentylator nie robi suszarki to nie za dobrze. Spróbuj odpalić windowsa w trybie awaryjnym żeby wykluczyć wpływ innego softu. Zdalnie nic innego mi do głowy nie przychodzi, dopytaj brata czy coś nie grzebał.
@tomwoj343: Wentylatory działają przez kilka sekund jak odpalasz pc? Może być tak że popsuł się jeden wentylator który steruje również drugim i przez to nie działają. Sprawdz w jakimś programie czy jest info o prędkości wentylatorów, możliwe ze są tutaj jakieś dziwne dane/przekłamania
@tomwoj343: w sprawie tych wentylatorów, jak dzisiaj nie dostaniesz odpowiedzi.

To ja ci to wszystko opisze i pokaze na zdjeciach tyle, dopiero jutro.

A co do furmarka- to chyba juz sam odlryles przyczynę problemów w grze i wiesz czym jest to spowodowane?

Teraz tylko trzeba dojść do tego, dlaczego wentylatory nie pracują i przydałby się też multimetr, celem pomiaru napięcia na złaczu wentylatorów.

Jak nie wiesz gdzie to złącze jest, to
oraz temp. pokazuję ok. 90 C

@tomwoj343: ale temp czego ? GPU? to wymiana całego opastowania (na gpu i termopadów) na nowe, i będzie mniej. Chyba że jakiś durny profil lub zajechane wentylatory lub totanie nieprzewiewna obudowa