Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
W tym roku zmieniły się przepisy i jeżeli ktoś dostaje od pracodawcy cześć pensji pod stołem, to w przypadku poinformowania o tym US, nie ma to konsekwencji dla pracownika. Mam kilka pytań:

1. Czy odchodzą wszystkie możliwe konsekwencji m.in. 75% podatku od nieujawnionych dochodów/nie wykazanie w PIT itp? Dla pracownika nie ma żadnego negatywnego skutku?

2. Czy brak konsekwencji dla pracownika dotyczy tylko sytuacji, w której on sam poinformuje US czy także kiedy US sam zainteresuje się kontami pracownika i stwierdzi, że coś się tutaj nie zgadza, a pracownik dopiero wtedy powie o pensji „pod stołem”?

#prawo #praca #pytanie

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #636405d3dbaf114ed5dc4b09
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 4
1. Przychody pracownika z tytułu nielegalnego zatrudnienia oraz w części, w jakiej pracodawca nie ujawnił ich właściwym organom państwowym, sa zwolnione z PIT (art. 21 ust. 1 pkt 151 updof), dlatego pracownik nie poniesie zadnych negatywnych konsekwencji podatkowych (obowiazek zaplaty zaleglego podatku wraz z odsetkami obciaza pracodawce). To samo dotyczy skladek ZUS.