Aktywne Wpisy
Macie jakieś cele w ciągu trzech miesięcy?
Ja mam
Ja mam
#przegryw Jakbyście mieli 100k to jakie auto byście sobie kupili?
[Nigdy tyle nie będę miał ale lubię sobie pooglądać na otoszroto]
[Nigdy tyle nie będę miał ale lubię sobie pooglądać na otoszroto]
Dzisiaj zabieramy Was szlakiem tygla kulturowego Krosna i okolic. (..) ukryte pośród drzew przejęła dziś natura. To właśnie ona najlepiej pamięta o tych, którzy niegdyś byli mieszkańcami Krosna i okolic.
Będzie to wędrówka melancholijna i wzruszająca, podczas której z bliska przyjrzymy się dawnym mieszkańcom Krosna i okolic, o których wielu już nie pamięta.
Zanim zaglądniecie do znaleziska, sprawdźcie o jakich 4 społecznościach, które były częścią tygla kulturowego Krosna i okolic mowa:
✅ Zamieszańcy – greckokatolicka społeczność, która zamieszkiwała 10 wiosek dookoła Krosna i która w wielu z nich stanowiła większość. Żyli tu od wieków pośród Polaków, aż zostali wysiedleni.
Dziś znaleźć można ich dawne cerkwie, zapomniane cmentarze pośród drzew, sztolnie w lesie, przydrożne krzyże...
✅ Żydzi, którzy jeszcze przed II wojną światową stanowili 25% mieszkańców Krosna i niemal 50% mieszkańców pobliskiego Rymanowa!
✅ Łemkowie – zamieszkujący okolice Krosna i tzw. Łemkowszczyznę, którzy od wieków żyją pośród Polaków. Po wojnie wysiedleni, niektórzy powrócili dziś w swe rodzinne strony. Dzisiaj możemy ich poznać z bliska dzięki Muzeum Kultury Łemkowskiej, pięknym drewnianym i murowanym cerkwiom, przydrożnym krzyżom, ale nawet osobiście, bo wciąż żyją w okolicach Krosna.
✅ Głuchoniemcy - jednen z najmniej znanych ludów zamieszkujących tereny okoliczne Krosnu – niemieckojęzyczni, którzy wciąż pozostają niezbadani, a żyli tu od wieków. Bardzo możliwe, że ich zasługą jest drewniany kościół w podkrośnieńskim Haczowie wpisany na Liste światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO
Po więcej zaglądnijcie na ZNALEZISKO i wykopcie jeśli się Wam podoba.
Śladem podkarpackiego tygla kulturowego Krosna i okolic
#rudeiczarne #krosno #podkarpacie #polska #beskidniski #ciekawostki #podroze #historia #podroze #ciekawostkihistoryczne #fotografia #tajemnice #turystyka #podrozujzwykopem #zwiedzajzwykopem #zainteresowania
Zapraszamy do śledzenia hashtagu #rudeiczarne , jeżeli chcesz być na bieżąco z naszymi publikacjami.
Treść została ukryta...
Komentarz usunięty przez autora
Łatwo wyhaczyć pochodzenie po nazwiskach: Weis, Kasperkowicz, Pelczar, Penar, Pelc, Kilar, Prajsner itd. Przy czym, w Sanoku też takich imion nie brakuje.