Wpis z mikrobloga

Na sporej liczbie strimów bylo, choć teraz trudno z glowy podać konkretny. Powiedzialbym tak: nie jest ani za Rosją, ani za Ukrainą, tzn uznaje, że Rosja napadła niesłusznie, ale entuzjastą Ukrainców nie jest, szczególnie zbyt wylewnego im pomagania, które uznaje za odmiane dobroludzizmu. Wojna to biznes, a Polska powinna bardziej patrzeć na swój interes - czyli jak ja go rozumiem być bardziej bierna i tylko obserwować i pomagac tym naprawde zagrożonym, a
  • Odpowiedz
@sierpien22 Aha jak chodzi o prawoslawie to również oczywiscie herezja, bodaj na równi z protestantyzmem. Prawie to samo mówi na filmikach ks Bańka z bractwa, tylko on ma o protestantach gorsze zdanie (prawoslawni w sumie zachowali sukcesje apostolską - czyli ciąglosc swięcen od czasu apostołów - a protestanci nie)
  • Odpowiedz
@SmutnyStefan: Tak zapytałem, bo jakoś jak oglądałem to nie trafiłem - ale ja tylko z doskoku czasem. Ćcigony tag ten w ten sposób.
A co owi o! przewielebni sądzą o tym, że przynajmniej russkaja cerkiew chodzi na pasku władzy świeckiej?
  • Odpowiedz
@TwojStaryNaWersalce: Misiek jak Misiek, ale są środowiska wśród polskich tradsów, które są otwarcie onucowe. Chodzi tu przede wszystkim o sedewakantystów - ich lider "ksiądz" Rafał Trytek to bardzo dobry koleżka znanego rusofila Wielomskiego, zresztą Trytek należy do jego Klubu Zachowawczo Monarchistycznego. Na profilach sedewakantystów często widać standardowe wpisy typu Wołyń pamiętamy czy nagłaśniane przypadków honorowania banderowców przez ukraińskie władze, ba nawet było o pamięci wobec spalonych żywcem ludzi w Odessie,
  • Odpowiedz